Els experts adverteixen de la urgència de la vacunació per evitar que les persones més vulnerables arribin als hospitals.

«No vol dir només punxar»: conflicte amb les infermeres de Catalunya i la vacunació

Reivindiquen que administrar vaccins és «competència exclusiva» seva i d'altres amb formació universitària

L'última decisió del Departament de Salut no ha agradat als col·legis professionals d'infermeries, agrupats en el Consell de Col·legis. Segons han explicat, es va fer arribar una nota informativa interna en la qual s'autoritza a les tècniques en cures auxiliars d'infermeria (TCAI) l'administració dels vaccins  contra la Covid-19.

El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) o l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC), entre altres, s'han mostrat en contra d'aquesta decisió. 

Des de CODITA, expliquen que «les infermeres sempre han estat les responsables de totes les campanyes de vacunació, perquè estan formades i especialitzades a fer-ho». En aquest sentit, assenyalen que la campanya de vacunació —sigui quina sigui— «no vol dir només punxar».

S'encarreguen de tot un procés que va des de la compra fins al registre i seguiment dels vacunats, passant pel control i emmagatzematge dels estocs, la distribució, etc...

Així mateix, emfatitzen que l'administració de la vacuna contra la Covid-19 per la via intramuscular «és competència exclusiva de les infermeres i d'altres especialitats de la salut amb formació universitària». Una formació, assenyalen, que no tenen els TCAI. 

Des de l'AIFiCC també han expressat el seu «profund desacord» pel que consideren una «violació» de les competències infermeres, una falta de respecte a la seva professió i a les infermeres.

Han afegit que el «problema» actual sobre la cobertura vacunal no té res a veure amb les infermeres i han defensat que l'administració del vaccí és «competència exclusiva» seva i d'altres especialitats amb formació universitària.

La importància dels tècnics i les solucions que s'han d'aplicar

Tot i això, també admeten la importància dels tècnics auxiliars infermers que acompanyen en els punts de vacunació, en les tasques que els hi són competencials. «Aquest treball en equip és imprescindible pel bon funcionament de la campanya de vacunació contra la Covid-19», explica el CODITA.

Des del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona expliquen que les infermeres estan realitzant unes 700.000 vacunes setmanals. Una tasca complicada, ja que com vénen denunciat des de fa anys, hi ha una falta de professionals. Així mateix, les diferents crides per incorporar infermeres jubilades han donat resultat.

També proposen convocar a estudiants de 4rt curs del grau d'Infermeria perquè ajudin en la campanya de vacunació.