Imatge d'una bombeta encesa penjant del sostre

L'escalada de preus continua: l'IPC tanca el mes de desembre marcant un nou rècord

L'habitatge i els subministraments lideren un augment de l'IPC del 6,1%

Rècord històric de l'Índex de Preus al Consum (IPC) a Catalunya, que va tancar el darrer mes del 2021 amb una variació anual del 6,1%, vuit dècimes més que al novembre (5,3%), segons les dades que ha fet públiques aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'aquesta manera, aquest desembre l'IPC marca un nou rècord en la sèrie històrica de l'INE, que recull dades a partir del 2002.

A Catalunya, en aquesta pujada de l'IPC destaquen els increments de preus en l'habitatge i els seus subministraments —aigua, electricitat, gas i altres combustibles—, amb un 5,5% més. Així mateix, també s'apugen els preus de l'oci i la cultura i els mobles i articles de la llar, amb un 1,2% i un 0,8%, respectivament.

Els preus a la resta de l'Estat també creixen: 6,5%

Pel que fa al conjunt de l'Estat, l'increment respecte del mes de novembre va ser d'un punt, enfilant-se fins al 6,5%. La xifra, però, suposa dues dècimes menys que les dades avançades el passat 30 de desembre. Tot i aquesta revisió a la baixa, la taxa anual de l'IPC continua sent la més alta des del mes de maig del 1992.

D'altra banda, per comunitats autònomes, la taxa anual de l'IPC va augmentar al desembre respecte al novembre en totes elles. Els majors increments es van produir a Andalusia i el País Basc, amb una pujada d'1,3 punts cadascuna; mentre que els menors augments es van produir a les Illes Balears, Catalunya i Galícia.

L'habitatge i els subministraments lideren l'increment de preus a l'Estat

Tal com passa a Catalunya, l'increment de l'IPC està liderat per la pujada en l'habitatge i els subministraments com l'aigua, l'electricitat, el gas i els altres combustibles, amb una variació del 20% davant el 14,7% del mes anterior.

Pel que fa al preu del transport, amb un 10,8%, modera el seu creixement des del 13,7%, mentre que a continuació hi ha els aliments i begudes, amb un 4,7%, i els restaurants i hotels (+2,3%).

En la resta de grups també hi ha una pujada en els preus i només el sector de les comunicacions registra un creixement negatiu, amb un descens dels preus del 0,3%.