Els presentadors de TV3 ja saben que hauran d'abstenir-se de referir-se a «presos polítics», «judici de la repressió» i a «exili». Després de la polèmica dels llaços grocs i la pugna gairebé personal amb Quim Torra, la JEC torna a entrar en acció amb la prohibició a Televisió de Catalunya.
[predef]app-catalunya-diari-159[/predef]
En aquesta ocasió, la Junta Electoral ha emès una resolució on limita la manera de referir-se als líders independentistes que es troben empresonats o exiliats prohibint a TV3 emprar els termes mencionats anteriorment. Aquesta és la resposta que dona al recurs presentat per C's per l'ús de «determinades expressions» per part dels mitjans de la CCMA que es poden identificar amb «missatges electorals de determinades opcions polítiques».
Considera que els mitjans de la CCMA han vulnerat el principi de neutralitat
Així doncs, la JEC ha acordat obrir un expedient sancionador contra els responsables de la CCMA per la cobertura de la manifestació de Madrid en solidaritat amb els presos independentistes, i obliga també l’ens a compensar els partits que no hi van ser presents amb un espai de dues hores de durada, el mateix que va dedicar a la manifestació.
En una resolució aprovada aquest dijous, la JEC revoca un acord anterior de la Junta Electoral de Barcelona que desestimava un recurs de Ciutadans contra la cobertura informativa del 16 de març. Ara l’àrbitre electoral entén que aquella manifestació va tenir «una indubtable incidència electoral» amb un objectiu «legítim però partidista» perquè els presos «són dirigents o candidats de formacions polítiques concurrents a les eleccions».
Segons la Junta, la CCMA va vulnerar l’obligació de mantenir la «neutralitat informativa» i la «proporcionalitat» durant el període electoral perquè va cobrir un acte convocat «per entitats com l’ANC o Òmnium, que notòriament s’identifiquen amb alguna de les formacions concurrents a les eleccions».
La JEC considera irrellevant que altres mitjans privats també fessin cobertura
La Junta considera que el fet que altres mitjans privats fessin la seva cobertura sobre el mateix actes és irrellevant, com també el fet que TVE fes una cobertura amb directes perquè el seu format «no és comparable» al de TV3 i el Canal 3/24. Per aquests motius revoca l’acord anterior de la Junta Electoral de Barcelona, insta la CCMA a complir «de manera escrupolosa» la LOREG i requereix a la CCMA que «adopti mesures compensatòries» a les formacions polítiques que no van donar suport a la manifestació.
- Altres notícies: L'advocacia de l'Estat demana que s'imputin votants de l'1-O
Aquesta compensació ha de suposar un temps de cobertura «d’un total de dues hores de durada per a totes elles, en igual franja horària de la retransmissió denunciada, que es distribuiran en proporció a la representació parlamentària obtinguda».