Catalunya necessita 58.293 treballadors del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), segons revela l''Informe Tech Cities 2021' que ha elaborat Experis, la marca de tecnologia de ManpowerGroup. Catalunya és, segons l'estudi, la segona comunitat de l’Estat amb més demanda d’aquests perfils, amb un 31% de les posicions, només per darrere de Madrid, que acumula el 49%.
Segons revela l'informe, el salari mitjà d’aquests professionals és de 40.909 euros a l’any, 12.000 més que la mitjana del salari a Catalunya i 14.000 euros per sobre de la mitjana estatal. En aquest sentit, el perfil més demandat és el ‘Cloud Architect’, amb gairebé 18.000 posicions i un sou de 46.000 euros.
En segona posició pel que fa a posicions vacants hi ha el perfil de 'Java Developer', amb gairebé 10.000 llocs de feina i un salari de 34.000 euros, mentre que el tercer perfil més demandat hi ha el 'Data Analyst', amb més de 8.000 posicions i un salari de 42.000 euros.
Pel que fa al lloc de feina millor pagat és el de 'SAP Consultant', ja que un especialista en aquest àmbit pot arribar a guanyar uns 49.000 euros de mitjana, una xifra que supera en més de 20.000 euros la mitjana salarial de les persones que treballen a Catalunya.
Madrid acumula gairebé la meitat de les ofertes del sector TIC
L'informe revela com a principal conclusió que la Comunitat de Madrid és l'autonomia amb més treballs del sector digital disponibles, amb una oferta de 91.510 llocs de treball digitals. La xifra a Catalunya és de 58.293 ocupacions, mentre que queden lluny dels dos líders del rànquing la Comunitat Valenciana, amb 17.000, i Andalusia, 8.000.
En aquest sentit, el responsable de l'estudi, Alfonso Bris, ha explicat que el lideratge de Madrid és deu a l'«efecte capital», ja que allà s'hi concentren moltes de les grans multinacionals tecnològiques, com Google, IBM, Electronic Arts o Fujitsu. Així mateix, la capitalitat de Madrid provoca la concentració d'empreses públiques, que cada cop més necessiten la subcontractació de serveis tecnològics.
Tot i el lideratge de Madrid i Barcelona —que concentra bona part de l'oferta de Catalunya—, Alfonso Bris considera que la distància entre ambdues capitals i la resta de ciutat es pot anar reduint gràcies a l'auge del teletreball que s'ha viscut durant la pandèmia.