Una dona passejant per Madrid amb la mascareta posada.

Pedro Sánchez anuncia que la mascareta tornarà a ser obligatòria a l'aire lliure

El passat mes de juny es va treure l'obligatorietat de dur la mascareta en espais a l'aire lliure

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els presidents autonòmics s'han reunit aquest dimecres, 22 de desembre, en una Conferència de Presidents que el mateix president espanyol va anunciar per sorpresa aquest cap de setmana.

En un primer moment s'esperava que serviria per prendre mesures conjuntes, però Catalunya ja va anunciar fa dos dies la seva intenció, decretant de nou el toc de queda entre altres restriccions molt més dures.

Des del govern espanyol no veien amb bons ulls aquest enduriment i malgrat que el president català, Pere Aragonès, va explicar que demanaria que a la resta de l'Estat també es decretés toc de queda, des de la Moncloa creuen que no és necessari arribar a aquest extrem.

Tanmateix sí que s'aprovarà, per a tot el país, una mesura que des del passat 26 de juny s'havia aixecat. En un Consell de Ministres extraordinari aquest dijous es donarà llum verda per tornar a instaurar la mascareta obligatòria a l'aire lliure. 

Els tècnics del Ministeri de Sanitat havien recomanat, a través d'un informe, també la limitació dels aforaments als esdeveniments públics i socials per intentar reduir al màxim els contactes. La variant Òmicron està desbordant de nou els hospitals, tot i que la mortalitat és molt més baixa que fa un any gràcies a l'alt percentatge de vacunació.

El risc de contagi, però, ara mateix és molt elevat i es demana que s'extremin les mesures de protecció.

Test d'antígens professionals a les farmàcies

També que ha acordat emetre autoritzacions temporals per permetre la venda a les farmàcies de test d'antígens d'ús professional perquè estiguin a la disposició dels ciutadans. A més, preveu destinar 292 milions d'euros a augmentar el nombre de professionals sanitaris disponibles i millorar les seves condicions laborals, reduint la temporalitat per sota el 8%.

El president espanyol també ha anunciat el reforçament dels dispositius amb equips de vacunació de les Forces Armades i posar a disposició de les comunitats els hospitals de la Xarxa Sanitària Militar.

Sánchez també ha avançat que en la línia del que ha aprovat la Comissió Europea, a partir de l'1 de febrer del 2022, dins del certificat verd digital, el període de validesa de la vacunació serà de nou mesos des de la data de l'administració de l'última dosi.