Pla mitjà on es poden veure dues professionals sanitàries sortint de la carpa que forma el dispositiu especial per detectar casos de covid-19 al costat del CUAP Prat de la Riba de Lleida, el 20 de juliol de 2020

Metges de Catalunya convoca vaga a l'atenció primària entre el 13 i el 16 d'octubre

«Estem desesperats per fer el que ens toca, i no podem. No estem atenent bé a la població, i com a metges estem molt frustrats», diuen

El sindicat Metges de Catalunya ha convocat vaga a l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) pels dies 13, 14, 15 i 16 d'octubre per «salvar i evitar el desmantellament del primer nivell assistencial», segons ha anunciat aquest dissabte en una roda de premsa. El president del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya, Javier O'Farrill, ha assegurat que és «la vaga de la desesperació» provocada per «la ineptitud del departament de la Consellera, del CatSalut i l'ICS». O'Farrill ha fet una crida a l'ICS a "asseure's a negociar de veritat" per evitar la protesta. El sindicat ha criticat la «deixadesa» de l'administració amb l'atenció primària i ha admès ser conscient de l'impacte de la vaga en plena pandèmia.

«Volem qualitat a l'atenció primària», ha dit O'Farrill, criticant que ara s'està atenent a la població com si fossin «bestiar". «La vaga és el resultat de la desídia dels gestors polítics en la política sanitària d'aquest país», ha afegit.«Som conscients del moment que vivim, però ara estem treballant amb serveis mínims», ha lamentat O'Farrill. «La població té la sensació que el metge de primària no està visitant, i estem atenent un 20% més d'activitat que abans de la pandèmia. Ningú ens escolta, i estem entre l'espasa i la paret», ha lamentat.

«Estem desesperats»


La doctora Elena Bartolozzi, també de Metges de Catalunya, ha dit que la vaga es convoca precisament perquè els facultatius no poden atendre com voldrien a la ciutadania. «Estem desesperats per fer el que ens toca, i no podem. No estem atenent bé a la població, i com a metges estem molt frustrats», ha remarcat. La vaga, que convoca el sindicat majoritari al sector, fa una crida als 5.900 facultatius, com metges de família, pediatres, odontòlegs, ginecòlegs o radiòlegs d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS).

En la roda de premsa, O'Farrill ha criticat que en els últims anys l'atenció primària ha perdut 1.000 facultatius i ha lamentat que la consellera de Salut, Alba Vergés, digués al parlament que s'està «molt bé» en professionals. «Estem parlant del col·lapse del sistema», ha afegit el metge. «El departament no explica que no té la capacitat d'atendre la població, però nosaltres ho assenyalem", afegim. «La població està buscant l'alternativa de la privada, i no ho suportem», ha lamentat O'Farrill, que ha apuntat que un 25%-30% de pacients demanen receptes o consultes de proves fetes a la privada. «Creix exponencialment el nombre de pacients que se'n van a la privada», ha afegit.

A més, des del sindicat adverteixen que Catalunya està perdent metges a la primària perquè les condicions laborals no són competitives en comparació amb altres comunitats autònomes, on cobren millor. Per això, demanen entre d'altres un complement per exclusivitat amb l'ICS. «Si els facultatius marxen i se senten maltractats per unes condicions laborals nefastes, i a sobre, són pitjors pagats, no es voldran quedar mai», ha remarcat Bartolozzi.