Imatge d'Óscar Riballo, amb ulleres negres i sonda nasogàstrica, durant la seva estada al Vall d'Hebron

Óscar, el jove que ha estat en coma per la Covid: «No hem de deixar de viure, però hem de ser responsables»

Aquest farmacèutic i boxejador, que ha esta ingressat durant gairebé un mes, vol conscienciar els joves sobre el coronavirus

«El virus no entén d'edats». Aquest és el missatge que Óscar Riballo vol enviar als joves en plena segona onada de la pandèmia de coronavirus. Una qüestió que aquest andalús —resident a Barcelona— de 32 anys coneix de primera mà, ja que, tot i ser esportista i no patologies prèvies, ha estat a l'UCI durant 15 dies —set d'ells en coma— a conseqüència de la Covid-19. 

En plena recuperació, aquest jove farmacèutic, que pràctica la boxa, ha volgut compartir la seva experiència a l'Hospital del Vall d'Hebron de Barcelona a través de les xarxes socials. En declaracions al digital 'NIUS', ha explicat que «no tenia intenció de pujar res del que m'havia passat, però si així puc conscienciar a la gent jove, millor que millor». En aquest sentit, Riballo vol que el seu missatge arribi a tothom: «El virus no entén d'edats».

Un malson que va començar a finals de setembre

Segons el seu relat, va donar positiu en Covid-19 el passat 29 de setembre, després de diversos dies amb febre i malestar general. Quan va entrar a l'hospital el van deixar en observació, però al cap de poques hores van decidir traslladar-lo a l'UCI perquè «empitjorava i la meva saturació d'oxigen en sang era del 88% —per sota del 90% ja es produeix hipoxèmia—». Tot i estar a l'UCI, la pneumònia va anar a més i el 3 d'octubre els metges van decidir induir-li el coma.

Durant set dies va estar en coma, una setmana que l'Óscar assegura que «són els pitjors moments que ha pogut passar la gent més pròxima a mi». Després de despertar, va estar-se cinc dies més a l'UCI, amb efectes secundaris per estar intubat: «Afonia durant dues setmanes, paràlisis de la corda vocal esquerra i paràlisi parcial de la llengua». Després d'uns dies a la unitat de semicrítics, va passar a planta, mentre que fa uns dies va rebre l'alta i continua recuperant-se a casa.

Encara ha de recórrer camí per recuperar-se completament, ja que continua necessitant una sonda per menjar i beure, però l'Óscar assegura que està «contentíssim», ja que la Covid-19 ha estat a punt de costar-li la vida i «he tornat a néixer». Des de casa seva demana disculpes a la seva família i als seus amics «per aquest malson», alhora que recorda als joves que «no hem de deixar de viure, però hem de ser responsables».