Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d’arxiu del dibuixant Josep Lluís Martínez ‘Picanyol’, creador d’Ot, el bruixot

Mor als 73 anys el dibuixant Picanyol, autor d'Ot el Bruixot

La revista amb la qual va col·laborar gran part de la seva vida l'ha acomiadat: «Gràcies per tot, amic»

Imatge d’arxiu del dibuixant Josep Lluís Martínez ‘Picanyol’, creador d’Ot, el bruixot
El conegut dibuixant català Josep Lluís Martínez 'Picanyol' ha mort als 73 anys | ACN

El dibuixant Josep Lluís Martínez 'Picanyol', creador d’'Ot, el bruixot' ha mort als 73 anys, segons ha informat la revista 'Cavall Fort', a la qual va estar lligat durant dècades i que ha lamentat la seva mort. 'Ot, el bruixot' va convertir-se en un dels personatges de còmic més coneguts de Catalunya. Durant 45 anys i fins a la seva retirada l'any 2014, Picanyol va publicar 1.500 tires d'aquest personatge a la revista Cavall Fort. En aquesta capçalera també va publicar les seves adaptacions a còmic de contes i llegendes populars.

En una piulada al seu compte de Twitter, la revista ha assegurat: «Ens acaben de comunicar que ha mort nostre volgut Picanyol, autor d' 'Ot el bruixot' i d'altres personatges de còmic. Sempre lligat a 'Cavall Fort'. Et trobarem a faltar! Gràcies per tot, amic».

Josep Lluís Martínez ‘Picanyol’: una vida marcada pels còmics

Josep Lluís Martínez va néixer el 16 de març de 1948 a Moià (Moianès), va ser dibuixant autodidacta, el seu personatge 'Ot, el bruixot' va protagonitzar històries a 'Cavall Fort' des de 1971 a 2014, i va col·laborar amb diverses revistes i diaris. Així, i tot i estar lligat durant tota la seva carrera a Cavall Fort, també va treballar a publicacions com Lecturas i la revista Mussol. El 2010 va participar en un projecte a TV3 per a il·lustrar alguns grans temes de la música popular catalana.

Considerat un clàssic modern del còmic català, era autodidacte de formació. Als anys 60, després d'intentar sense èxit el còmic d'aventures de dibuix realista, va provar la via del dibuix humorístic, en què sí que va trobar la veta. Els seus primers treballs van ser els acudits.

Va col·laborar en nombrosos diaris i revistes, com Mata Ratos i L'Infantil, i fins i tot a la televisió. També ho va fer a la revista del cor Lecturas, als anys 80. Va ser autor únic a la revista d'entreteniment El Mussol, entre el 1982 i el 1984, de Norma Editorial. 

Durant els anys 2005 i 2006, Picanyol va escriure la seva autobiografia titulada ‘Històries d’una pensió’. Aquest títol ve donat de la seva experiència vivint a la pensió que va obrir la seva mare a Moià, i en la qual va viure diverses anècdotes que va  voler plasmar en el seu llibre.

Entre les seves obres destaca la publicada l’any 2017, quan va publicar un llibre dirigit a nens petits on es donaven a conèixer els refranys catalans més populars. A més, en aquest llibre també apareixia el seu icònic l’Ot, el Bruixot, qui es va convertir en un dels personatges més estimats del públic català.

Picanyol també va il·lustrar altres llibres infantils com ‘La Bíblia dels nens’, traduït a diversos idiomes, i els còmics ‘Francesc i Clara d’Assís’, ‘Els salms’ i ‘Ignasi de Loiola’.