Dos sanitaris es creuen als passadissos d'un hospital

Les morts per Covid es mantenen a l'alça mentre segueixen caient els hospitalitzats

L'ocupació als hospitals s'apropa al miler de persones, un terç en estat crític, i els contagis se situen vora els 1.000, però les defuncions no aconsegueixen estabilitzar-se

Preocupació aquest dijous amb el nombre de defuncions del balanç diari de dades epidemiològiques del departament de Salut. En les últimes vint-i-quatre hores han mort per Covid-19 més persones que en les dues jornades anteriors, un total de trenta-tres pacients. Aquest és de fet l'únic aspecte negatiu de l'actualització del CatSalut, ja que un dia més, baixen a passos accelerats les hospitalitzacions i els ingressos a les unitats de cures intensives. En paral·lel, els contagis es mantenen amb la dinàmica a la baixa.

Així, la pressió hospitalària provocada per la Covid continua retrocedint de manera progressiva i saense aturador. De fet, els darrers tres dies les sortides de crítics i ingressats a planta han anat creixent de mica en mica. Si bé aquest dimecres sortien de planta 43 pacients i setze crítics de les UCI, aquest dijous el recompte és de  62 hospitalitzats menys i d'aquests, divuit menys de crítics.

Prop del miler d'ingressats; la meitat dels crítics, ingressats a Barcelona

D'aquesta manera, el total d'ingressats frega el miler, i si l'evolució continua amb la mateixa dinàmica, aquest divendres es podria baixar d'aquest llindar. Es registren 1.016 hospitalitzats, 351 dels quals són pacients crítics, setanta menys que fa una setmana. Representen el 34% del total de pacients ingressats per coronavirus, i la meitat (126) estan ingressats a la regió sanitària de Barcelona Ciutat. 

La velocitat de propagació decreix tal com va créixer

En paral·lel, s'han notificat 1.038 nouscontagis confirmats per PCR o TA, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 894.975 i que s'apropen a la línia dels darrers dies. Els indicadors epidemiològics mantenen la baixada en tots els registres, de la qual destaca el retrocés de la velocitat de propagació, que perd una centèsima i se situa als 0,78 punts.

El risc de rebrot retrocedeix, encara que els darrers dies ho fa a un ritme més lent. Aquest dijous baixa sis punts, i se situa a 147 punts. El 5,02% de les proves en la darrera setmana ha donat positiu, un registre que retrocedeix cada dia unes centèsimes, en aquest cas 18. La incidència acumulada a catorze dies passa de 204,1 a 198,9, mentre que a set dies baixa de 83,36 a 81,25.

Dues defuncions més al Camp de Tarragona

A la demarcació de Tarragona, han mort dues persones en les últimes hores i ja són cinc en els darrers tres dies. Els ingressats són 68, tres menys que ahir, que han sortit dels hospitals del Camp de Tarragona. En aquestes comarques s'han detectat 57 nous casos de Covid-19, mentre que a les Terres de l'Ebre se n'han detectat tretze. 


Pel que fa als  indicadors epidemiològics, l'Rt puja quatre centèsimes (0,82 punts) i el risc de rebrot torna a créixer aquest divendres a l'Ebre, encara que només dos punts, i se situa a 121 punts. La incidència dels útims set dies és de 55 punts, quinze punts per sota de la que hi ha a Tarragona. En aquestes comarques, el risc de rebrot retrocedeix sis punts i se situa als 136 punts, mentre que l'Rt baixa una centèsima i se situa als 0,80 punts.