Imatge d'un home conduint un cotxe

Entra en vigor el nou impost de CO2: Quant et tocarà pagar pel teu vehicle?

El pagament generarà una recaptació de gairebé 66 milions d'euros provinents d'1.650.342 contribuents

Catalunya dona el tret de sortida a l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica. La taxa de CO₂ ha entrat en vigor aquest dimecres, 15 de setembre, i la majoria d'usuaris es fan la mateixa pregunta: qui ha de pagar aquest nou impost de la Generalitat?

Entra en vigor l'impost de CO₂ a Catalunya

El passat 1 de setembre, l'Agència Tributària de Catalunya feia públic el padró definitiu dels vehicles que hauran d'abonar la seva quota. Una taxa que s'aplica a turismes, furgonetes i motocicletes sobre la base de les emissions de diòxid de carboni de 2020.

Així, hauran de pagar aquells vehicles que generin més de 120 grams de CO₂ per cada quilòmetre. En aquest sentit es va pronunciar la secretària d’Hisenda, Marta Espasa, en una entrevista que va concedir a 'RAC1'.

Espasa va afirmar que s'ha fixat el llindar en els 120 grams perquè «és un llindar molt estàndard, des de fa molts anys, a nivell europeu».

Quins vehicles han de pagar el nou impost?

Enguany han quedat afectats per l'impost un total d'1.650.342 contribuents i 2.267.168 vehicles, i la recaptació prevista amb l'aplicació d'aquesta mesura és de gairebé 66 milions d'euros. 

Està previst que la recaptació es destini de manera íntegra i a parts iguals al Fons climàtic i al Fons del patrimoni natural. L'objectiu no és altre que invertir en accions de millora de l'entorn i del transport públic, fomentar les energies renovables i vehicles nets i impulsar la mobilitat sostenible.

Amb tot, hi ha alguns vehicles que no hauran de tributar aquest import. Són els vehicles 100% elèctrics, els ciclomotors, els camions o els vehicles de més de 3,5 tones, els autocars i els vehicles autoritzats a transportar més de nou persones. 

També es veuran exempts els vehicles amb matrícula de vehicle històric i els vehicles clàssics, ja que gaudeixen d'una bonificació del 100% de la quota íntegra.

Per contra, tota la resta de  persones titulars d'un vehicle amb domicili fiscal a Catalunya el 2020 estan obligades a pagar, així com les persones jurídiques sense residència fiscal a Catalunya, però que hi tinguin un establiment, sucursal o oficina i vehicles registrats durant el 2020.

Els vehicles pagaran en funció del que contaminin

Pel que fa a la xifra a la qual ascendirà l'import, es preveu que la majoria de turismes hagin de pagar uns 32 euros l'any aproximadament, les furgonetes uns 16 euros i uns 10 euros les motos. Amb tot, la quantitat final dependrà de la quantitat de contaminació que produeixi cada vehicle.

Segons es va fer públic a principis d'aquest mes de setembre, aquelles persones que ja van domiciliar el pagament abans del 15 de juliol i es van subscriure a la notificació electrònica gaudeixen d'un 2% de bonificació de la quota.

En aquest sentit, està previst que rebin un càrrec a compte el dia 5 de novembre. Amb tot, cal destacar que a partir d'ara, es pot continuar domiciliant el pagament de l'impost per a l'exercici 2021 i els posteriors.

D'altra banda, cal recordar que el pagament està disponible en línia des de la mateixa pantalla de consulta del padró, en cas que s'hagi d'abonar l'impost.