Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna

Nova vacuna al calendari oficial a partir de l'any que ve: Salut ho ha anunciat

Fins ara la vacuna no estava inclosa entre els vaccins finançats públicament a Catalunya

El Departament de Salut ha acordat incloure una partida en els pressupostos del 2022 per incloure la vacuna contra la meningitis B al calendari oficial a partir de l'any que ve. Fins ara la vacuna que protegeix del meningococ de tipus B no estava inclosa entre els vaccins finançats públicament a Catalunya.

La incorporació d'aquesta vacuna ha estat llargament reivindicada per les famílies, ja que ara qui vol posar-la als fills l'ha de comprar a les farmàcies i el preu de cada dosi és molt elevat. La decisió serà anunciada al Consell assessor de vacunacions i des de Salut es farà una ordre per introduir la vacuna l'any vinent. El Govern té previst aprovar els pressupostos el 9 de novembre i portar-los al Parlament en les properes setmanes.

La taxa d'incidència de la malaltia a Catalunya és molt baixa actualment, concretament de 0,5 casos per cada 100.000 habitants. El 2020, es van registrar 30 casos confirmats de malaltia meningocòccia a Catalunya, una xifra que el 2021, en dades provisionals, ha baixat fins als 7 casos. Tot i la baixa freqüència, es tracta d'una malaltia que pot arribar a ser molt greu.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, es van reunir aquest dimecres al Parlament amb representants de l'Associació Espanyola contra la Meningitis (AEM) per traslladar-los la mesura.

Un reclam històric de les famílies

En declaracions recollides pel Departament de Salut, Argimon va dir que estaven «molt contents» de poder-ho anunciar a les famílies i als professionals sanitaris. El conseller va posar en relleu que mesures com aquesta són «un exemple de les que s'han d'impulsar per reduir les desigualtats en salut, causades en part per raons de tipus socioeconòmic».

Per la seva banda, la vicepresidenta de l'associació, Maria Elena Moya, va subratllar-ne la importància. «És un reclam històric. Penso en les famílies vulnerables i és el millor regal que se'ls pot oferir des de la política», va expressar segons recull Salut.

El primer calendari vacunal a Catalunya es va fer el 1980 i amb aquella pauta es va donar protecció contra set malalties. Des de llavors s'ha anat actualitzant fins a les quinze actuals. Les vacunes a Catalunya no són obligatòries però Salut recorda que és important que tots els infants i adults estiguin vacunats per evitar-ne les malalties i les seves possibles complicacions.

Les incloses al calendari oficial s'administren gratuïtament als centres vacunals. El calendari inclou les vacunes que protegeixen de les malalties més freqüents i/o greus; les que són més efectives i segures i les més adients per a l'entorn.