El president Pere Aragonès i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon

Noves crítiques al Govern per les restriccions: «Els botellots continuaran»

La patronal de l'oci nocturn assegura que està «molt descontenta» després de reunir-se amb Salut, de qui critica que no ha donat cap data per reobrir el sector | La mateixa Fecasarm denuncia pèrdues de 5.500 milions d'euros

Aquest dilluns a la tarda, el departament de Salut i la patronal de l'oci nocturn, la Fecasarm, s'han reunit per avaluar la situació del sector i mirar de trobar una solució al tancament dels locals. Tant uns com altres han fet valoracions de la trobada a posteriori, però la conclusió inequívoca és que no hi ha data per a reobertura dels establiments, tal com fa una setmana ja va pronosticar el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

En aquest sentit, la situació epidemiològica es planteja com a pretext per allargar l'espera del sector, que, en paraules del secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, titlla la reunió amb Salut de «molt ineficient». Boadas ha lamentat que els empresaris han sortit «molt descontents» de la reunió amb el conseller, Josep Maria Argimon, ja que els ha deixat clar que no hi ha cap data prevista de reobertura de l'oci nocturn.

El portaveu de la patronal de l'oci nocturn ha criticat que no han rebut «cap resposta sobre com es pot reobrir el sector ni idea clara de com es farà», i ha recordat que el conseller tampoc s'ha pronunciat sobre l'allargament de l'horari de les activitats d'oci a l'aire lliure. Amb tot, els retrets de Boadas han estat acompanyats de l'esperança que els recursos al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra les mesures de la Generalitat prosperin.

La Fecasarm pronostica pèrdues de 5.500 euros

«Si no és així», ha dit el mateix Boadas, «els botellots continuaran consolidant-se com l'única alternativa il·legal», cosa que farà «retardar encara més la nostra obertura». Una obertura que seria l'última a tot l'Estat espanyol, i que sumat al fet que Catalunya va ser la primera de tancar l'oci nocturn, ha provocat pèrdues econòmiques que s'aproximen als 5.500 milions d'euros, segons la Fecasarm. 

En aquest sentit, els ajuts de «només 40 milions d'euros no arriben a cobrir el 2%» de les pèrdues, segons Joaquim Boadas. La viabilitat de moltes empreses està en perill i, en molts casos, «l'única opció passa per la liquidació i l'extinció dels llocs de treball. Continuem tancats sine die i no veiem la llum al final del túnel», ha retret el secretari general de la Fecasarm, que afronta amb resignació la reunió d'aquest dimarts amb el departament d'Empresa i Treball.

Salut reitera que la reobertura dependrà de l'evolució de la pandèmia

Per la seva banda, la conselleria de Salut manté el seu discurs respecte dels reclams de la Fecasarm. La reobertura de l'oci nocturn dependrà de l'evolució de la pandèmia i l'afectació assistencial. Tanmateix, el departament mostra, d'una banda, el compromís de «continuar treballant» i, de l'altra, la valoració positiva de la reunió.

Josep Maria Argimon ha assegurat que «entén i respecta» la postura dels representants de l'oci nocturn, i ha agraït el seu oferiment per ser punts de vacunació. Tot i això, ha puntualitzat que ja hi ha a disposició de tot el país «una extensa xarxa de centres de vacunació i una àmplia disponibilitat de vacunes».