Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un centre d'atenció primària del municipi barceloní de Viladecans

Novetats en l'atenció primària: així es demanarà hora al CAP

Salut està ultimant el sistema que vol posar en marxa durant aquest mes d'octubre

El Departament de Salut ha confirmat les novetats que hi haurà a partir d'ara a l'hora de demanar hora als centres d'atenció primària (CAP). L'aposta és recuperar la presencialitat, però amb algunes novetats. L'objectiu d'aquests canvis, segons ha explicat la responsable d'atenció a la ciutadania de l'ICS, Marga Garcia, «és posar ordre perquè els professionals tinguin més temps per atendre i ho facin d'una manera més efectiva».

Així, segons ha explicat TV3, no es podrà fer directament ni tampoc fent una petició prèvia. Així, el nou sistema, que s'està acabant de dissenyar i que estarà en funcionament durant aquest mes, es podrà demanar dia i hora, explicant el motiu de la consulta, i només quan realment sigui necessari ser visitat per un metge o infermera.

En aquest sentit, es podrà demanar hora com fins ara (per telèfon, al taulell o via web). La novetat serà que segons el motiu de la consulta, s'autoritzarà la visita presencial o no. Així, segons ha informat RAC1, hi haurà qüestions que no es faran presencialment, com l'actualització d'una recepta mèdica o un informe d'alta laboral.

Més atenció i menys burocràcia pels professionals sanitaris

L'objectiu del CatSalut amb aquestes novetats és que els professionals sanitaris tinguin més temps per atendre els pacients i que hagin de fer menys tasques burocràtiques. En aquest sentit, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha explicat a TV3 que «la presencialitat ha de tenir valor. Nosaltres no volem marcar un percentatge».

Així, en aquest nou sistema, tindrà importància la figura de l'auxiliar administratiu. Així, cada pacient en tindrà assignat un, tal com passa amb el metge de capçalera o la infermera. Tot això té l'objectiu de reorganitzar el servei davant la falta crònica de professionals que pateix el sistema sanitari català. La tasca dels auxiliars serà estalviar paperassa al metge.

Així, Marc Tomàs, administratiu del CAP Vila de Gràcia de Barcelona a TV3, exposa un exemple pràctic sobre la qüestió: «Jo com a usuari tinc X proves durant l'any, i aquest administratiu tindrà accés a poder gestionar-les prèviament. De manera autònoma i proactivament. Abans havíem d'esperar que l'usuari vingués».