Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà d'una infermera administrant la vacuna a dona al CAP Rio de Janeiro de Barcelona

Novetats sobre la vacuna catalana d'HIPRA: «Una notícia extraordinària»

L'Agència Espanyola de Medicaments ha autoritzat l'assaig clínic

La segona fase de la vacuna de l'empresa catalana HIPRA contra la Covid-19 ja està en marxa. I és que aquest dilluns 15 de novembre, l'Agència Espanyola de Medicaments ha autoritzat l'assaig clínic, tal com ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Cal recordar que fa dues setmanes el Consell de Ministres va aprovar una ajuda de 15 milions d'euros a l'assaig del vaccí català.

Aquesta declaració s'ha realitzat durant la presentació dels Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) en medicina d'avantguarda, on han participat també les ministres d'Hisenda, Indústria, Sanitat i Ciència.

10 centres hospitalaris amb més de 1.000 voluntaris

Els hospitals que participaran en l'assaig clínic del vaccí d'HIPRA seran: Josep Trueta, Clínic de Barcelona, Vall d'Hebron, Can Ruti, Clínic de València, La Paz, Gregorio Marañon, Príncipe de Asturias, Cruces, i el regional de Màlaga. En aquest sentit, més d'un miler de voluntaris que han estat vacunats amb la pauta completa de Pfizer es repartiran en dos grups.

En aquesta segona fase de l'assaig clínic, un dels grups rebrà la vacuna d'HIPRA, mentre que l'altre serà vaccinat amb la de Pfizer. L'objectiu principal és l'estudi de la vacuna, per veure si realment resulta una opció favorable actuant com a dosi de reforç.

En la primera fase de l'assaig s'ha tancat sense apreciar problemes de seguretat en la vacuna d'HIPRA. En aquesta primera fase, cadascun dels participants va rebre dues dosis amb 21 dies de diferència. A partir d'aquesta segona punxada es va iniciar un seguiment de 48 setmanes.

Pedro Sánchez assegura que «és una notícia extraordinària»

El president del govern espanyol ha considerat aquest fet com una «notícia extraordinària» per a la ciència que «demostra que Espanya es pot situar a l'avantguarda de la resposta davant la Covid-19». A més, Sánchez ha assegurat que «és un motiu més per sentir orgull de país, defensar el paper de la ciència, apostar per la col·laboració publicoprivada».

El vaccí d'HIPRA es basa en dues proteïnes recombinants estructuralment similars —una correspon a la variant alfa i l'altra, a la beta—, que s'uneixen formant una estructura —anomenada dímer— i que s'acompanya d'un component que incrementa la resposta immunitària.