Els experts adverteixen de la urgència de la vacunació per evitar que les persones més vulnerables arribin als hospitals.

La vacunació sense cita prèvia, una solució «molt ràpida» als problemes per demanar hora

Al centre de vacunació de la Fira de Barcelona s'han pogut conèixer aquest dimarts a la tarda casos diferents de persones que no s'havien pogut vacunar per problemes administratius o per impediments a l'hora de fer-ho

La vacunació sense cita prèvia, promoguda pel departament de Salut i oberta des d'aquest dimarts a la tarda, ha fet que moltes persones s'hagin llençat a mirar de rebre la primera dosi. A Barcelona, aquest dimarts molts s'han acostat poc després de les quatre de la tarda a la Fira per vacunar-se. La gran majoria dels que ho feien a primera hora de la tarda tenien cita, però d'altres hi han acudit sense tenir-ne perquè s'han assabentat que ja no els calia fer el tràmit.

Al Lluís i la Camila els ho van dir dilluns al mateix recinte, on van acudir a última hora per si havien sobrat dosis. Al Gustavo  l'han avisat aquest dimarts matí, mentre que la Raquel se n'ha assabentat quan ho ha preguntat en un punt de vacunació d'un centre comercial. «M'han dit que vingués, que posaven vacunes sense cita prèvia», explicava.

Casos diferents i, en comú, dificultats prèvies per a concertar la vacunació

La Raquel té divuit anys i és d'Andalusia. Tenia hora assignada per vacunar-se allà, però no li han pogut posar perquè justament era a Barcelona  de vacances. Per això, quan s'ha trobat amb un punt de vacunació en un centre comercial  de la ciutat i ha preguntat si podia vacunar-se li han explicat que a partir de la tarda podria fer-ho i l'han enviada a la Fira. A més, un cop vacunada li han donat un certificat de vacunació perquè a Andalusia  li posin la segona dosi.


Diferents són els casos del Lluís, la Camila i el Gustavo, tots tres de poc més de trenta anys, i que si fins ara no s'han vacunat per culpa de problemes administratius  per concertar dia i hora. Els dos primers van venir dilluns al vespre a última hora fins al pavelló de la Fira per si hi havia dosis sobrants. Aquest centre els va informar que dimarts  a la tarda s'obriria la vacunació sense cita prèvia i han vingut més d'hora pensant que hi hauria cua.

«A les tres del migdia érem aquí», diu el Lluís, que ha esperat amb la Camila fins a les quatre. «En mitja hora ja estàvem vacunats, molt ràpid», afirma. El Lluís estava «als llimbs» arran d'un canvi de domicili que no li permetia demanar cita, i va tenir dificultats  per comunicar-se amb el 061, ja que quan li van trucar per mirar de resoldre el problema no va poder respondre la trucada i després no podia retornar-la perquè li trucaven des d'un número ocult.

La Camila és de Polònia  i afirma que no era a la llista  de persones que podrien demanar cita per vacunar-se. «No sé per què, trucava al 061 i no sabien quin era el problema», explica. Per això, ja respira més tranquil·la perquè s'havia arribat a plantejar haver de viatjar fins a Polònia per poder vacunar-se i ara sap que no l'hi caldrà.

El Gustavo fa un mes que viu a Barcelona. S'ha mudat a la capital catalana des de l'Argentina, i des que va fer el trasllat que també s'ha trobat amb obstacles administratius o burocràtics. Un cop ja tenia un CAP assignat li han trucat per dir-li que es podia vacunar aquest matí, però en acudir a la Fira s'ha trobat que hi havia algun problema amb les dades.

Els centres s'adapten per a oferir la vacunació lliure

Tot i això, en trobar-se el problema li han dit que si venia a la tarda podria fer-ho sense cita. «Al matí m'han dit que a la tarda  farien un experiment de vacunació lliure, una espècie d'experiment suposo per veure com reaccionava el públic, una iniciativa que em sembla molt interessant», assegura. Segons han explicat diverses persones, a l'interior del recinte s'han format dues cues diferenciades: una amb cita prèvia i una altra sense. Ara, caldrà esperar uns dies per veure com és de llarga la cua.