Imatge d'una bombeta encesa penjant del sostre

Organitzen una apagada elèctrica per protestar pel preu de la llum

Els partits independentistes de Catalunya, Illes Balears, País Basc i Galícia criden la ciutadania a apagar la llum el pròxim 8 d'octubre

Diversos partits nacionalistes i independentistes de Catalunya, les Illes Balears, el País Basc i Galícia han convocat una apagada elèctrica per protestar contar el preu de la llum el pròxim divendres 8 d'octubre. L'acció, que començarà a les 22 hores i que s'allargarà durant 30 minuts, vol mostrar el descontentament de la ciutadania amb el descontrolat increment del preu de la llum.

Amb el lema 'Desconnecta de les elèctriques!', els partits impulsors de la protesta demanen apagar les llums i fer soroll amb una cassolada, «perquè escoltin que estem enfadades, que escoltin la nostra ràbia».

«El Govern espanyol només ha adoptat pegats»

En un comunicat, els partits han assegurat que davant aquesta situació «el Govern espanyol només ha adoptat mesures conjunturals i pegats». En aquest sentit, han titllat d'«escàndol» l'increment del preu de la llum, alhora que han assegurat que només han actuat quan «s'ha vist obligat per la pressió de l'opinió pública i de les forces polítiques sobiranistes i progressistes».

El text que s'ha fet públic, també denuncia que «els nostres països, els Països Catalans, Galícia i el País Basc, no tenen la sobirania que necessitem també per a combatre l'estafa elèctrica i els seus responsables». Per tot això, asseguren que «la nostra dependència política de l'Estat espanyol és una rèmora per a protegir les nostres ciutadanies dels abusos que cometen les empreses energètiques».

La llum baixa prop de 22 euros aquest divendres

Aquest divendres l'escalada en el preu de la llum donarà una treva, baixant 21,89 euros, després de tres dies trencant rècords. Tot i això, el preu de l'electricitat seguirà en màxims històrics, en 166,29 euros el MWh, segons les dades que ha publicat l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat. La xifra d'aquest divendres suposarà un increment del 9,17% respecte al preu del mateix dia de la setmana passada (152,32 euros).

Aquest divendres, el pic màxim durant la jornada arribarà entre les vuit i les nou del matí, amb un preu de 188,17 euros el MWh. La franja més barata de la jornada serà entre les quatre i les cinc de la tarda, quan el preu serà de 140,66 euros per MWh.