Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'Oriol Mitjà amb mascareta.

Oriol Mitjà aclareix si negaria l'entrada en restaurants als no vacunats a Catalunya

En una entrevista al 'Via Lliure' de RAC1, l'epidemiòleg ha defensat que «és l'hora i és correcte» demanar un passi per accedir a determinats espais | A més, ha demanat la vacunació de les persones grans i vulnerables

Mentre que a Europa  cada vegada hi ha més països que opten per utilitzar el passaport Covid com a mesura preventiva en espais d'oci, restauració o inclús el transport públic, Espanya  de moment es resisteix a fer-ne ús. Aquest diumenge, Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, tancava la porta a la possibilitat d'imposar el certificat Covid ara per ara, tot argumentant que el ritme de vacunació és prou bo.

Però precisament pel mateix motiu, un altre epidemiòleg de renom i respecte semblant a Catalunya, Oriol Mitjà, considera que sí que cal aplicar el certificat Covid. De fet, per a Mitjà, que aquest diumenge ha estat entrevistat al 'Via Lliure' de RAC1, «és l'hora» de fer servir el document que permeti l'accés a determinats espais o esdeveniments només a gent vacunada, ja que «tothom ha tingut ja la possibilitat de demanar cita per a vacunar-se». 

L'epidemiòleg ha defensat que un cop oberta la vacunació a partir dels dotze anys és «correcte» plantejar el passaport covid. Entre altres, perquè, segons ell, la protecció de la salut preval per sobre del dret a la no discriminació. En tot cas, ha dit que caldria regulació estatal en el marc de l'aplicació del passi com a mesura per evitar que l'empresa privada faci un «abús».

Mitjà: «És inconscient que un hospital posi en risc els seus pacients per un metge sense vacunar»

Però de fet, Oriol Mitjà ha passat per RAC1  per passar revista als temes més calents de la salut pública i la Covid-19. Així, a més del passaport Covid, també s'ha referit a la vacunació de certs col·lectius, que segons ell hauria de ser obligatòria.

Es tracta dels sanitaris i professors, que donat el fet que estan en contacte amb persones vulnerables, haurien d'estar tots immunitzats, segons Mitjà. «És inconscient  que un hospital posi en risc els seus pacients perquè té un metge, una infermera o un auxiliar sense vacunar», ha etzibat l'investigador.

Mitjà també ha aportat la seva perspectiva sobre un dels debats més persistents: l'administració de les terceres dosis de la vacuna contra la Covid-19. Segons ell, la gent gran, les persones vulnerables i els immunodeprimits l'haurien d'estar rebent a partir de la tardor.

Mitjà torna a treure ferro a l'assumpte dels festivals

La setmana passada, publicat l'estudi de l'Agència de Salut Pública de Catalunya sobre la incidència provocada pels festivals celebrats a principis del mes de juliol, Mitjà va fer unes piulades que van tenir repercussió. Desmentien algunes informacions, treien responsabilitat als festivals i inclús magnitud a l'assumpte. L'epidemiòleg considerava que la contribució respecte de la reproducció de contagis va ser «insignificant», i inclús que «se'n van prevenir gairebé tants com els que es van causar».

En l'entrevista al 'Via Lliure' Mitjà també es va referir a l'assumpte dels festivals. Explicava que no els hauria permès, però que no es poden demonitzar, i que l'impacte en la cinquena onada va ser «petit». En aquest sentit, Mitjà va insistir que «si fem les coses bé, amb molta probabilitat no patirem noves onades».