Representants sindicals presentant la campanya contra les agressions a les portes de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona

El personal sanitari de Catalunya pateix gairebé 1.000 situacions violentes el 2020

Els sindicats han engegat una campanya per lluitar contra les agressions als professionals mèdics

El personal sanitari català va patir situacions de violència als hospitals i centres de primària. Uns casos que es van repetir un total de 181 vegades als primers i 776 als segons.

Dades que han facilitat l'Institut Català de la Salut, que concreta que les dels hospitals, 46 van ser físiques, la mateixa xifra que als CAP. La resta, van ser agressions verbals al personal. 

Uns fets que han afectat sobretot al personal d'infermeria, auxiliars d'infermeria i facultatius. A més, es van requerir la presència policial fins a 128 vegades. Aquestes incidències han motivat al sindicat CATAC-CTS-IAC a engegar una campanya per lluitar contra aquestes agressions

La finalitat és conscienciar la població que «cap agressió està justificada» i encoratjar els treballadors perquè comuniquin les agressions que pateixen per tal que s'investiguin.

Les agressions als centres sanitaris

L'origen de les agressions van ser per incompliments de les normes dels centres per part dels pacients i disconformitat en els tractaments. Unes incidències que representen un 16% i un 14%, respectivament. Als CAP, el 25% de les agressions es van produir als taulells informatius.

Així ho ha explicat Marina Roig, delegada de prevenció de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. «És important denunciar les agressions per saber perquè es produeixen. Així les investiguem i podem prendre mesures correctores», ha afirmat. A més, ha remarcat: «Cal conscienciar els usuaris que el fet que sigui un servei públic no els dona dret a maltractar els treballadors».

Amb tot, ha posat de manifest que durant la pandèmia hi va haver una davallada en les agressions. Principalment perquè els centres estaven tancats i s'havia reduït el nombre de visitants. «Han baixat tots els accidents de treball, no només les agressions», ha dit.

Però alhora ha posat de manifest que estan patint més des que s'han reobert, i ho ha relacionat amb les limitacions per accedir als hospitals per part dels acompanyants i la precarietat dels treballadors. «Si la sanitat està precaritzada, és per un tema polític. Denunciem des de fa anys la manca de plantilla. No hi ha personal», ha insistit.

En el cas de Tarragona, les agressions van suposar un 10% de les de Catalunya, fins a les 93. A l'Hospital Joan XXIII va haver-hi tretze agressions verbals i tres de físiques l'any passat.