El conseller Josep Maria Argimon amb mascareta

La petició de Salut a la Seguretat Social sobre les baixes laborals per Covid-19

Argimon demana que la baixa laboral per Covid-19 es pugui demanar «de manera excepcional» amb una declaració autoresponsable

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha demanat a la Seguretat Social que es pugui demanar la baixa laboral per Covid-19 «de manera excepcional» amb una declaració d'autoresponsabilitat, sense la firma d'un metge. En aquest sentit, Argimon ho ha justificat per tal d'agilitzar el procés davant un important increment de baixes laborals i descongestionar, alhora, els Centres d'Atenció Primària, ara saturats a causa de la sisena onada.

En aquestes declaracions, que ha fet a TV3, el conseller de Salut ha assenyalat que aquesta és una demanda que ja es va fer al principi de la pandèmia, quan es va produir el tancament de la Conca d'Òdena. Així mateix, ha recordat que aquest sistema és el que s'està fent servir al Regne Unit davant la situació excepcional provocada per la pandèmia de coronavirus.

Tot i aquesta petició, sembla que la Seguretat Social no té previst adoptar aquesta mesura, una decisió que Argimon ha lamentat. La sisena onada de la pandèmia està provocant una allau de visites als CAP catalans. En aquest sentit, aquest dilluns es va batre el rècord de visites a l'atenció primària a causa del coronavirus, amb més de 97.000.

El pic de contagis arribarà en un màxim d'entre 7 i 10 dies

Sobre l'evolució de la sisena onada de la pandèmia a Catalunya, Josep Maria Argimon preveu que s'arribarà al pic en un màxim d'entre 7 i 10 dies. En aquest sentit, ha dit que les xifres mostren «desacceleració clara», tot i que ha alertat que abans d'arribar a aquest moment la ciutadania s'haurà d'acostumar a uns serveis «diferents dels que està acostumada», en previsió d'una saturació del sistema.

Aquesta saturació al sistema sanitari suposarà el que el conseller de Salut ha definit com a «onada oculta», que suposa l'endarreriment en el tractament o diagnòstic d'altres malalties per l'allau de casos de coronavirus. Les previsions situen la xifra de contagis de Covid-19 en els pròxims 10 dies en 500.000.

Finalment, en la seva entrevista a TV3, Argimon ha explicat que encara veu «prematur» gripalitzar la Covid-19, una qüestió en la qual ja treballa el govern espanyol. Així mateix, el conseller de Salut ha mostrat recel sobre la quarta dosi de la vacuna.