Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una dosi de la vacuna Pfizer.

Pfizer i Moderna incrementen el preu de les vacunes contra la Covid

Pfizer apujarà els preus un 25%, mentre que Moderna un 10% | Beneficiades per la confiança que s'hi té i pel temps de producció, entre altres, es preveu la seva facturació segueixi creixent

Pfizer  i Moderna, les companyies farmacèutiques que distribueixen més vacunes contra la Covid-19 a Europa i a l'Estat espanyol, han incrementat el preu de les dosis de la vacuna. La Unió Europea ha negociat recentment uns nous contractes amb les dues empreses. Pfizer ha apujat un 25% el preu original, mentre que Moderna ho ha fet un 10%.

En concret, La UE va anunciar el mes de maig l'acord per adquirir 900 milions de dosis per al període 2021-2023. La xifra incloïa una opció de compra equivalent a l'establerta, fet que doblava la inversió  i la cobertura als vint-i-set països. Tanmateix, el contracte s'ha renegociat després que en l'assaig de la fase 3 mostressin més eficàcia  les vacunes Pfizer i Moderna que les més econòmiques (Oxford/AstraZeneca i Johnson and Johnson).

Així, la inversió es farà per a comprar 2.100 milions de dosis. El diari britànic 'Financial Times' ha tingut accés al document legal i n'ha explicat públicament l'entrellat. El preu d'una dosi de Pfizer és de 19,50 euros, quatre més que abans. La vacuna de Moderna valia 19 euros, i ara en val 21,49.

La UE i les farmacèutiques havien acordat l'augment dels preus

Amb això, s'espera que aquestes dues farmacèutiques generin uns ingressos  superiors més enllà dels milers de milions de dòlars que ja obtenen a través dels contractes signats amb els governs. Els arguments a favor que tenen són la por a l'alt nivell de propagació de la variant Delta de la Covid-19, la mala fama de marques com AstraZeneca pels seus efectes secundaris i la confiança  en la tecnologia que utilitzen. 

A banda de l'esmentada eficàcia i bons resultats obtinguts per Pfizer i Moderna, la cadena de distribució  de les seves vacunes ha estat més eficient i menys accidentada. Amb tot, això desemboca en l'argument que si les vacunes funcionen, augmenten el seu valor.

Economistes i experts reiteren que el ràpid increment en la demanda  del producte de Pfizer i Moderna fa pujar els preus de les vacunes. Encara que no tant com s'esperava, per exemple, amb Moderna, que s'havia d'adquirir d'entrada per 24,02 euros, tal com estava pactat. De fet, el nou preu de les dosis és el mateix que es va acordar a principis d'enguany.

Més enllà d'això, l'augment dels preus estaria acordat  amb la mateixa Unió Europea pel fet que existeix la voluntat que les vacunes siguin fabricades  a Europa. És per aquest motiu que es van obrir centres de producció arreu del continent.

Es preveu que segueixi creixent el preu de les vacunes ARNm 

La setmana passada, la companyia Pfizer  va fer créixer la seva guia de benefici anual a 33,5 milers de milions de dòlars, un terç més de la projecció que tenien fins ara. La farmacèutica ha doblat les vendes l'últim any, i les previsions apunten que assolirà els 56 milions de dòlars generats. Moderna  en farà, almenys, trenta.

De fet, Pfizer espera fer créixer encara més els preus després de la pandèmia. En aquest sentit, els experts apunten que els ingressos de les farmacèutiques que fabriquen vacunes ARNm seguiran creixent i prenent distància de la resta. Les vacunes ARNm es produeixen de manera molt més ràpida  i les seqüències electròniques que sintetitzen l'ADN es transmeten per computadores.

Aquest tipus de vacunes, a diferència de les convencionals, ensenyen a les cèl·lules del cos a produir una proteïna  que provocarà la resposta immunitària de l'organisme contra el virus.

L'opacitat ha estat a l'ordre del dia en els contractes

En qualsevol cas, els preus i els contractes de compra de vacunes contra la Covid-19 s'ha mantingut gairebé en secret, i la confidencialitat fa impossible saber el preu i les condicions de les dosis. La opacitat  ha estat criticada des de tots els sectors, inclús el polític.

De fet, la pressió exercida a principis d'enguany va obligar la Unió Europea a facilitar la informació dels contractes  amb AstraZeneca i Pfizer, no exempts d'informació econòmica censurada. Entre aquesta, els costos de producció dels fàrmacs, els preus de venda i el marge de benefici de les farmacèutiques. 

Fa uns dies, el grup d'organitzacions i activistes 'People's Vaccine' va denunciar que Pfizer i Moderna s'estaven beneficiant del seu oligopoli  per a obtenir, dels contractes, 41.000 milions de dòlars extres sobre el cos aproximat de la producció de les vacunes. La mateixa agrupació suggereix que la Unión Europea hauria pagat  31.000 milions d'euros de sobrecost, que representen un 19% del pressupost total de la unió per tot el 2021.