Pla tancat d'una infermera extraient una mostra per fer una prova PCR a una turista el 18 de juny de 2021

Detecten dos possibles casos de la variant Òmicron a Catalunya

Són dos viatgers procedents de Sud-àfrica i han donat positiu a l'aeroport del Prat | Aquest dimarts es coneixeran els resultats de la seqüenciació dels positius

El conseller de salut, Josep Maria Argimon, avisava aquest matí de la variant Òmicron. «És qüestió de dies» que es detecti un cas a casa nostra, assegurava el conseller. Doncs potser no era qüestió de dies, sinó d'hores perquè Argimon ha fet saltar les alarmes aquesta tarda en roda de premsa. 

L'anunci ha estat clar. Dos viatgers procedents de Sud-àfrica han donat positiu a l'aeroport del Prat. Un dels llocs de la zona sud del continent africà d'on ha sortit aquesta nova variant de la covid-19.

Tal com ha explicat el conseller, aquestes dues persones han arribat a Catalunya via Alemanya i han donat positiu al test d'antigen ràpid. Argimon ha explicat que s'ha iniciat una seqüenciació dels positius i els resultats es coneixeran dimarts. 

El conseller ha recordat que no hi ha evidències «fefaents» que aquesta variant sigui «més transmissible». I ha remarcat que l'augment d'ingressos a Sud-àfrica encara no se sap si és perquè la variant és més severa o perquè simplement hi ha més casos. 

Argimon ha demanat «paciència» fins que hi hagi certeses a l'entorn de la variant Òmicron, i mentrestant que hi hagi molt «cribratge». El conseller també ha recordat que la mascareta és «cabdal» per prevenir aquesta i qualsevol altra variant del virus, així com la ventilació.

En tot cas, i davant la possibilitat que la variant òmicron comenci a ser present a Catalunya —un extrem que el conseller ha admès que tard o d'hora passarà— Argimon ha explicat que l'executiu no té previstes ara com ara noves mesures restrictives.

Primer cas confirmat de l'Òmicron a Espanya

L'Hospital Gregorio Marañón de Madrid ha detectat el primer cas positiu de la variant Òmicron a Espanya. Es tracta d'un home de 51 anys que va tornar de Sud-àfrica el diumenge 28 de novembre amb una escala a Amsterdam.

El positiu va ser detectat a l'aeroport de Barajas mitjançant un cribratge amb test d'antígens al mateix aeroport madrileny. A partir d'aquí, el servei de microbiologia del centre hospitalari ha explicat que el pacient es troba bé i que s'ha confirmat el contagi amb aquesta variant per seqüenciació. 

La Direcció General de Salut Pública manté la vigilància epidemiològica dels contactes estrets del vol que va aterrar a Madrid procedent de la capital holandesa.