Quim Torra i Elisenda Paluzie.

Creixen sense fre els problemes interns a l'ANC per l'exclusió d'un candidat

Eduard Cabús amenaça de portar l'entitat als tribunals

Els problemes interns a l'Assemblea Nacional Catalana  van 'in crescendo'. Si fa uns dies un extreballador explicava públicament les males condicions laborals a l'entitat, l'ANC tornava a ser notícia per les eleccions al secretariat nacional que s'han celebrat els darrers dies amb victòria d'Elisenda Paluzie, que ara haurà de fer moviments per garantir-se la continuïtat a la presidència de l'entitat.

Eduard Cabús podria dur el cas a la Justícia

Una de les polèmiques electorals va ser l'exclusió de dos candidats per, segons l'argument de la Junta Electoral de l'ANC, haver fet campanya a través de mitjans de comunicació i xarxes socials, fora dels actes expressament organitzats per l'entitat. Es tracta de Roger Heredia i Eduard Cabús. El darrer, però, no s'ha volgut quedar de braços plegats i un cop finalitzat aquest diumenge el procés electoral, ha volgut explicar el seu parer a Twitter.

Cabús, en un fil publicat aquest diumenge, ha explicat que en respondre un tuit dient «No ho desenvolupo perquè com estem en campanya al secretariat nacional de l'Assemblea no podem fer publicitat», la Junta Electoral  va considerar que infringia la normativa i va decidir excloure'l. Cabús  va quedar expulsat del procés a tres hores de l'inici de la votació i, malgrat les posteriors al·legacions i intercanvis de missatges amb l'administració electoral de l'ANC, no va ser readmès.

«Ens veiem al jutjat amb denúncia d'arbitrarietat, abús de poder i iniquitat de les resolucions. No us serà fàcil fer entendre que una resposta a un tuit sigui fer publicitat. No us serà fàcil demostrar que quan la resposta no es dóna per no fer publicitat es fa publicitat», deia Cabús a la Junta Electoral  en el darrer missatge que intercanviaven, aquest mateix dissabte passat a la nit. La polèmica, doncs, podria acabar als jutjats, en una mostra més de l'estat actual d'una ANC cada vegada més dividida.

Paluzie guanya els comicis i ara s'obre la batalla per la presidència

L'actual presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, va ser la candidata més votada a les eleccions al Secretariat Nacional de l'entitat, amb 6.078 vots, mentre que l'exdiputat de la CUP Antonio Baños va assolir 5.283 vots dels socis.

Per darrere, també en el bloc nacional, van quedar Montse Prat, amb 4.687; David Fernàndez, amb 4.200; Adrià Alsina, amb el suport de 3.677; i Albert Donaire, amb 2.551 sufragis. La junta electoral va fer públics els resultats aquest diumenge, en unes eleccions en què han participat 8.876 membres de ple dret de l'entitat, un 19,73% de participació. Amb tot, el 18 de juny els secretaris electes hauran de triar internament qui és el president de l'ANC: Paluzie  no té garantida la continuïtat, ja que ara s'obre l'etapa dels pactes.