Avellanes sobre un sac

La producció d'avellanes a Catalunya no remunta: «nefasta»

Es preveu una collita d'unes 5.000 tones

Males notícies en el sector agrícola català. Segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la producció d'avellanes ha estat «nefasta» per segon any consecutiu i es xifrarà al voltant d'unes 5.000 tones en closca.

L'entitat ha participat aquest dijous en la reunió bilateral anual entre la Unió Europea i Turquia sobre l'avellana, que enguany s'ha celebrat via telemàtica. En el marc de la trobada, el govern turc calcula que produirà 700.000 tones aquesta campanya.

Una xifra que es tracta d'un 5% més que en l'anterior collita. Tot i això, segueix molt lluny del rècord de 800.000 tones del 2008. Un increment d'unes 35.000 tones, però que, segons apunten, no compensarà la disminució d'unes 90.000 tones globalment en els països europeus. 

Segons dades de la FCAC, el principal país productor, Itàlia, patiria una reducció del 66% de la collita. Mentre França el registraria del 7%. Ambdós casos, fruit de les gelades que va haver-hi a l'abril. 

Davant d'aquests fets, la producció europea pot disminuir unes 90.600 tones, xifra que representa un 61%. Globalment, l'oferta mundial d'avellana també es reduirà en un 2%.

La producció no remunta a Catalunya

La producció d'avellana a Catalunya ha anat en la mateixa direcció. Es xifra al voltant de les 5.000 tones en closca. Es tracta d'una collita similar a la de l'any passat o, fins i tot, lleugerament inferior. Habitualment, hauria de ser de l'ordre de 10.000 o 12.000 tones.

Durant la reunió, també s'ha aconseguit que la Comissió Europea implanti a mitjà termini un sistema de cooperació entre Turquia i els països productors europeus per pal·liar i mirar d'identificar de manera conjunta estratègies de control eficaces per a noves plagues compartides, com el bernat marbrejat (Halyomorpha halys) i altres insectes.