Imatge d'un recipient amb dosis de Moderna

Ja hi ha data: proposen vaccinar amb una tercera dosi els residents de geriàtrics

La Ponència de Vacunes vol que el procés comenci a partir del 4 d'octubre

La tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 torna a cobrar protagonisme a Catalunya. Tal com va anunciar durant la tarda d'ahir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, la Ponència de Vacunes proposa vaccinar amb una tercera dosi els residents de centres geriàtrics a partir del 4 d'octubre.

Està previst que la Comissió de Salut Pública estudiï avui aquesta proposta i, si hi dona el vistiplau, haurà de ser ratificada després pel Consell Interterritorial de Salut. Un fet que possiblement tindrà lloc de cara a la setmana que ve.

La sentència sobre el passaport Covid a Galícia no és d'aplicació general 

La ministra de Sanitat, a més, ha aprofitat la roda de premsa per mostrar el seu «respecte»  per la sentència emesa pel Tribunal Suprem en relació amb l'aval de la proposta que a Galícia es demani el certificat covid per accedir als locals de restauració. En aquest sentit, Darias confessava que diverses comunitats s'han interessat per aplicar l'eina.

Amb tot, la ministra ha volgut deixar clar que la sentència no és d'aplicació general i, de fet, ha subratllat que el text del Tribunal Suprem marca un territori i un temps concrets. «S'estableix un àmbit d'aplicació territorial i temporal», ha deixat patent Darias.

Per aquest motiu, des de Sanitat asseguren que allò que permet deduir de la lectura de la sentència és que aquesta serà d'aplicació quan així ho proposi l'autoritat sanitària del lloc. No només això, sinó que els àmbits territorials que ho demanin hauran de tenir un nivell alt de transmissió i fer-ho mentre duri el risc.

L'enviament de vacunes a les Comunitats Autònomes, ajornat

Carolina Darias també ha volgut remarcar una qüestió que es configura com la principal polèmica al respecte: i és que la sala del Tribunal Suprem ha establert que l'aplicació del passaport Covid «afecta» drets fonamentals, un argument que defensen tots aquells que s'han mostrat en contra d'aquesta mesura, molts cops titllada de discriminatòria. 

Per això, el Tribunal Suprem en «pondera» l'afecció. Així, la ministra de Sanitat ha hagut de recalcar que un altre extrem que queda clar amb la sentència és que «qualsevol mesura que afecta drets fonamentals s'ha de sotmetre a la corresponent decisió judicial».

Durant la roda de premsa, Carolina Darias va anunciar que l'enviament de vacunes de la setmana que ve a les Comunitats Autònomes s'ha ajornat, de manera que el ritme s'adequarà, a partir d'ara, a diferents paràmetres. En aquest sentit, un d'aquests paràmetres podria ser, per exemple, «el nombre de vacunes en nevera».