Imatge de quatre pots de dosis de vacuna contra la Covid-19.

Pfizer no és l'única: Preveuen una tercera dosi d'una altra de les vacunes de la Covid

La biotecnològica Moderna està testant l'eficàcia d'una hipotètica tercera dosi i manifesta la necessitat de reforçar la immunitat dels vacunats, que creu que podrien patir infeccions avançades en el futur

Mentre alguns països es debaten sobre la inoculació de la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 i d'altres, com França o Alemanya, es preparen per començar a administrar-la el mes de setembre, les farmacèutiques continuen jugant el paper de qui té la panacea a les mans. Més enllà del fet que tant Pfizer com Moderna  han apujat els preus de les dosis, ambdues preveuen que serà necessari administrar una tercera dosi durant la tardor.

L'estatunidenca Pfizer va ser la primera a assenyalar la urgència d'una tercera dosi. Els contactes amb els països no s'han aturat i, de fet, a la ministra de Sanitat espanyola, Carolina Darias, se li va escapar un possible contracte entre la farmacèutica i l'Estat per continuar obtenint vacunes. Moderna, l'altra gran companyia que ha perseverat en la producció de vacunes, per la seva banda, ha manifestat aquest dijous en una trobada amb inversors la necessitat de reforçar  la immunitat dels vacunats.

Moderna argumenta que creixeran les infeccions avançades entre vacunats

L'empresa biotecnològica, especialitzada, de fet, en la producció de vaccins, creu que hi ha diversos factors que conduiran a un augment de les infeccions avançades en les persones vacunades. Es tracta de la força de la infecció augmentada per la variant Delta, la «fatiga» per la prevenció dels contagis i els «efectes estacionals» com l'arribada de les baixes temperatures i l'augment de les activitats a l'interior.

A més, la farmacèutica assegura que les dues dosis de la vacuna tenen una eficàcia  del 93% contra la Covid-19, però que comença a caure a partir dels sis mesos. Això significa una baixada de l'eficàcia, sumada a «l'amenaça significativa» que representa la variant Delta, segons Stéphane Bancel, el conseller delegat de Moderna. Amb tot plegat, la farmacèutica admet que probablement serà necessària  una tercera dosi abans de la temporada d’hivern.

La farmacèutica ha demostrat que la tercera dosi ha «incrementat significativament» les defenses

La farmacèutica ha tancat els primers mesos del 2021 amb uns ingressos  de poc més de 4.000 milions de dòlars, gràcies als beneficis obtinguts per les vendes de vacunes de Covid-19 a tot el món per valor de 5.930 milions de dòlars. Ara, té una cartera de vacunes que són candidates  a ser una tercera injecció en dosis de 50 i 100 micrograms, que han estat testades en un estudi en marxa.


En aquesta investigació  sobre la vacuna de reforç, es va oferir una dosi de 50 micrograms a un grup de pacients sis mesos després de rebre la segona injecció. El resultat  indica que el nivell d'anticossos neutralitzadors de la Covid havien disminuït passats aquests sis mesos. Segons Moderna, la tercera dosi va servir per «incrementar significativament» les defenses i situar-les, fins i tot, per sobre dels resultats del primer assaig clínic, especialment en les persones de més de 65 anys.D'altra banda, Moderna continua investigant per aconseguir un reforç anual  de dosi única que proporcioni protecció contra la Covid-19 i contra altres malalties com la grip o el virus respiratori RSV.