Imatge de la Cavalcada de Reis de Tarragona de l'any 2020

Els canvis que el Govern recomana fer per les cavalcades de Reis

El Departament de Cultura proposa que s'allarguin els recorreguts i s'eviti el pas per carrers estrets

L'increment de la incidència de la pandèmia de la Covid-19 ha provocat noves restriccions que han entrat en vigor aquest dimecres. Entre elles hi ha el toc de queda —entre la 1 i les 6 de la matinada—, el tancament de l'oci nocturn i la limitació de les trobades a un màxim de 10 persones. De moment, el Govern no ha tocat les cavalcades de Reis del pròxim 5 de gener.

Tot i això, des del Departament de Cultura de la Generalitat s'ha fet una crida als municipis per tal que ampliïn el recorregut de les cavalcades, evitant els carrers estrets i apostar per vies amples i esponjades. Al seu web, Cultura ha recordat que «com en la resta d’activitats culturals, tant en les cavalcades com en les activitats de Nadal és responsabilitat dels organitzadors i del públic evitar aglomeracions».

Així mateix, també especifica que «és obligatori l’ús de la mascareta tant del públic assistent com dels participants en interior i exterior». En aquest sentit, Cultura també assenyala que les activitats culturals, d'arts escèniques i musicals, desenvolupades a l’aire lliure o en espais tancats, els assistents han d’estar asseguts.

Cal recordar que aquest divendres han entrat en vigor les noves restriccions aprovades pel Govern, motiu pel qual el Departament de Cultura ha publicat al seu web un text per respondre als dubtes dels ciutadans.

Les recomanacions de Cultura segons el tipus de cavalcada

Segons el tipus de cavalcada de Reis, les recomanacions del departament de Cultura són diferents. En aquest sentit, si els espectacles són estàtics —amb l’escenificació de quadres i representacions en un lloc i espai delimitat—, es recomana que hi hagi sistemes de control de fluxos en els accessos i les zones de mobilitat per tal d’evitar aglomeracions, així com establir diferents franges horàries d’accés.

Pel que fa als espectacles dinàmics —en moviment—, Cultura recomana ampliar el recorregut d'aquests per facilitar la distribució del públic assistent. Així mateix, es proposa evitar que el recorregut passi per carrers estrets, apostant pels carrers amples i esponjats.

Restriccions en l'àmbit de les arts escèniques i musicals

Així mateix, sobre les restriccions hi ha en l’àmbit de les arts escèniques i musicals, el Departament de Cultura assenyala que atès el risc molt alt de contagi, cal tornar a restringir els aforaments al 70% als teatres, cinemes, auditoris, circs amb carpa i els espais especialment habilitats per a la realització d’espectacles públics, quan es desenvolupin en espais tancats.

«En tot cas, i tant per les activitats desenvolupades a l’aire lliure com en espais tancats, els assistents han d’estar asseguts». S'insisteix també en el fet que s'ha de garantir la ventilació i evitar aglomeracions, fer servir la mascareta i mantenir una bona higiene de mans.