Acte Port de Tarragona.

La relació entre ERC i JxCat travessa una de les seves majors crisis

Els republicans creuen que s'ha mentit i lamenten el trencament de «confiances» | La formació de Carles Puigdemont creu que s'intenta «blanquejar el PSC del 155»

La relació entre Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana (ERC) no travessa el seu millor moment.  Aquest matí, les tensions entre la formació liderada per Carles Puigdemont i la de l'exvicepresident Oriol Junqueras han obligat a suspendre el ple que s'havia de celebrar a les 10.00 hores. El motiu ha estat que els dos grups polítics  no s'han posat d'acord sobre com aplicar la suspensió de càrrecs públics  que va dictar Pablo Llarena per als processats que mantenien els seus escons.

Junts per Catalunya ha aprofitat l'ocasió per carregar amb duresa contra el president del Parlament, Roger Torrent, a qui ha acusat de violar un acord previ  sobre com actuar després de la decisió del Tribunal Suprem. La resposta del portaveu dels republicans a la cambra catalana, Sergi Sabrià, ha estat assegurar que s'havia «mentit de manera descarada». «El president Torrent i ERC van a una, les fissures no s'han produït entre ERC», ha insistit Sabrià. 

«S'han trencat clarament confiances»

El diputat Eduard Pujol, de JxCat,  ha lamentat que Roger Torrent hagi «prioritzat un acord amb el PSC».  «Demanem a ERC que ens aclareixi quina és la posició del president Torrent: o defensa la dignitat dels diputats del Parlament i del país, o es blanqueja el PSC del 155, o una cosa o una altra», ha insistit el polític. 

Sergi Sabrià, en canvi, ha assenyalat que el problema prové de l'interior de Junts per Catalunya mateix.  «El que no és legítim és sortir aquí i mentir», ha dit, assenyalant que «s'han trencat clarament confiances». «No podem resoldre els problemes interns de JxCat»,  ha afegit el portaveu republicà en declaracions a la premsa. 

El Govern assegura que la seva fortalesa i unitat «no estan en risc»

Qui ha volgut abaixar la tensió aquesta tarda a última hora ha estat el conseller d'Exteriors, Ernest Maragall, que ha assegurat que la unitat i la fortalesa del Govern de Quim Torra «no estan en risc».  Des del Parlament, Maragall ha demanat no caure en «la trampa de Llarena», i centrar-se en la reunió bilateral amb el govern espanyol.

«Tenim projectes polítics i de relació amb el govern [espanyol] en marxa que reclamen fermesa, serenitat i mirada llarga.  Això no s'acaba amb una votació i un ple determinat», ha insistit el conseller. No obstant això, ha reconegut que li hagués agradat que el ple d'avui se celebrés, i ha carregat contra les crítiques de JxCat a Roger Torrent. «No s'ha de caure en la temptació d'aprofitar per prendre avantatge els uns respecte als altres dins de l'espai republicà», ha advertit.