Imatge d'arxiu d'un cambrer servint uns plats en un restaurant

Bars i restaurants volen reobrir interiors i terrasses a partir d'aquest dilluns

El sector va traslladar la proposta al conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, aquest dilluns

Els restauradors catalans volen recuperar la seva activitat —tant en interiors com en terrasses— i han proposat al Govern un pla de desescalada progressiva a partir de dilluns i de reobertura esglaonada dels locals, segons publica aquest dimarts 'La Vanguardia'. En la primera fas de desescalada que proposen els gremis, que s'allargaria del 23 de novembre al 8 de desembre, es permetria l'obertura de bars i restaurants amb un aforament màxim del 30%, ampliable fins al 50% si es pot garantir una distància mínima d'1,5 metres entre taules.

Així mateix, els establiments de restauració, a més, hauran de garantir la ventilació dels espais, quedant tancats aquells on no fos possible. La proposta també recomana que els clients utilitzin la mascareta entre plats.

La proposta ha anat a càrrec de les cinc federacions i gremis de restauració de Catalunya: el Gremi de Barcelona, la Federació Intercomarcal, la Federació de les Comarques Gironines, l'Hostaleria de Lleida i l'Associació d'Hostaleria de Tarragona. Els restauradors es van reunir dilluns amb el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, per traslladar-li la proposta, i des de llavors està sobre la taula del Govern, i en discussió.

Tancament a les onze de la nit

Una altra de les mesures incloses en aquest pla dels restauradors de Catalunya per a la progressiva reobertura dels negocis de la restauració és que el tancament dels establiments sigui a les onze de la nit —per assegurar el servei de sopar—, es mantingui l'obertura de terrasses i que abans d'entrar als establiments els clients es facin un control de temperatura i registrin les seves dades personals si en donen el seu consentiment. En aquesta primera fase, es mantindria el màxim de sis persones per grup.

Les altres dues fases que proposa el sector de la restauració s'allarguen del 9 de desembre fins als 6 de gener i del 7 de gener en endavant, amb unes mesures que s'haurien d'anar flexibilitzant gradualment. Els restauradors també proposen crear un grup de seguiment de la desescalada on participin representants del sector i de les conselleries de Salut, Interior i Empresa.

Fa una setmana, el Gremi va celebrar un acte a Barcelona amb líders gastronòmics per reclamar la reobertura del sector on ja es van perfilar algunes de les propostes dels restauradors per reprendre l'activitat.