Un bomber treballa contra les flames en l'incendi de la Conca de Barberà

Restriccions a 279 municipis a Catalunya pel risc extrem d'incendi amb l'onada de calor

Les mesures duraran, almenys, cinc dies | S'implanten en un total de 24 comarques

L'arribada de l'onada de calor ha fet posar els cinc sentits al Govern de la Generalitat. Les temperatures seran molt elevades i ha fet preocupar pel risc elevat d'incendis durant els pròxims dies a les comarques catalanes. Els serveis de prevenció i emergències han advertit a la societat i han demanat precaució i responsabilitat els pròxims dies.

El seguit de mesures per prevenir focs devastadors no han quedat aquí. El secretari general d'Interior, Oriol Amorós, ha fet una roda de premsa d'urgència aquest dimecres per implantar noves restriccions. 

A causa del risc extrem d'incendi, un total de 279 municipis de 24 comarques de Catalunya quedaran sotmesos a restriccions severes en l'activitat social. Tots els municipis afectats, dins del nivell 3 del pla Alfa, hauran de seguir les ordres del departament. 

Les mesures estaran vigents cinc dies a partir de la publicació de la resolució, prevista per aquest vespre. Unes mesures amb durada des de les 12 hores de divendres 13 d'agost fins a la mitjanit de dimarts 17 d'agost.

Les prohibicions per l'onada de calor

Una de les indicacions és la cancel·lació de totes les activitats de joventut d'acampada o ruta a la natura, ja que «no poden estar sense un sostre, han de tornar a casa», ha dit Amorós.

Una situació diferent és la dels casals de vacances i colònies. Hauran de fer les activitats als entorns immediats a l'edifici on estan allotjats i han d'evitar activitats a la natura durant cinc dies. 

En el decret que s'està preparant, també hi haurà indicacions per a la pagesia. Se suspendrà l'activitat agrària amb maquinària de les 10 del matí fins a les 20 hores del vespre. En aquest cas hi ha una excepció i és en el de la recollida de la fruita, que l'ús de les màquines és puntual i no es pot posposar.

També s'han suspès els transports en zones forestals i els treballs en línies elèctriques i infraestructures. Inclosos els treballs en carreteres. L'excepció està en les actuacions urgents que indiqui el Servei Català de Trànsit (SCT) per seguretat.

En les zones forestals en els municipis de nivell 3 del pla Alfa, només podran circular-hi els residents a la zona, per la qual cosa, queda limitada la circulació de vehicles.

Unes mesures que s'han executat per evitar incendis. «Cal evitar la simultaneïtat d'incendis, no podem distreure els equips d'emergències», subratlla Amoròs, que ha fet una crida a la col·laboració ciutadana arreu de Catalunya i no només als llocs on serà obligatori.