Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Les imatges del matí de les eleccions de la pandèmia del 14-F a Tarragona

El PSC guanya les eleccions a Catalunya i ERC s'imposa a JxCat

Junts per Catalunya ha estat tercera i l'independentisme supera el 50% dels vots: Aragonès s'apropa a la Generalitat | Vox irromp amb força al Parlament i C's perd una trentena de diputats

Salvador Illa, candidat del PSC.
Salvador Illa, candidat del PSC, la formació més votada en aquestes eleccions. | ACN

Triomfsocialista en la jornadaelectoral més ajustada a Catalunya. SalvadorIlla ha guanyat les eleccions autonòmiques d'aquest diumenge, 14 de febrer, després de superar en nombre de vots ERC. Ara bé: totes dues formacions obtenen el mateix nombre d'escons: 33. El tercer lloc ha estat per a Junts per Catalunya, amb 32 diputats, molt a prop, per tant, de l'empat amb socialistes i republicans.

La nit ha estat d'infart i, després de moltes estones d'empat, el PSC ha aconseguit per moments, a mig escrutini, avantatjar ERC en un escó. Finalment, però, l'empat a 33 s'ha anat consolidant i els socialistes, malgrat superar ERC en vora dos punts percentuals en nombre de vots, assoleixen la mateixa xifra d'escons. Junts per Catalunya s'ha mantingut durant tota la nit a certa distància del duel entre socialistes i republicans, i s'ha acabat assentant en el tercer lloc malgrat mirar-se el frec a frec de molt a prop.

Vox entra amb força al Parlament i C's pateix una patacada descomunal

La nit deixa, però, altrers titulars. Vox és la quartaforçaparlamentària i aconsegueix 11 diputats. El partit que lidera Ignacio Garriga irromp amb molta força a la cambra catalana, assolint representació per les quatre circumscripcions. També la CUP protagonitza una clara pujada i passa dels 4escons de la passada legislatura a 9: els anticapitalistes seran la cinquena força al Parlament en la tretzena legislatura. En ComúPodem, per la seva banda, manté els vuitescons que ja tenia i serà la sisena força a la cambra autonòmica.

Ciutadans protagonitza una caiguda bestial. A més de perdre 950.000 vots, la formació que lidera CarlosCarrizosa passa de ser la primera força parlamentària a la setena, i es deixa pel camí una trentena de diputats: dels 36 de 2017 a tan sols 6 aquest diumenge. El PP, la vuitenaforçaparlamentària, no es recupera de la patacada de 2017 i perd encara un diputat: es queda amb 3. Els populars només mantenen la seva representació per les comarques de Barcelona. Finalment, el PDeCAT no obté representació a la cambracatalana: Àngels Chacón ha quedat lluny del Parlament i tan sols han mantingut a l'inici de l'escrutini un escó per Lleida que s'ha acabat esvaint malgrat quedar a pocs sufragis d'entrar al Parlament.

I ara, què? Aragonès s'apropa a la presidència de la Generalitat

S'obre ara un període incert que ha de desembocar en la formació d'un nou Govern a Catalunya. D'opcions aritmètiques n'hi ha diverses, però la més plausible sembla un nou Govern independentista presumiblement liderat per ERC. Els republicans s'acosten a la Generalitat i Pere Aragonès podria ser president si li dona suport JxCat, però de nou seria necessària la CUP.

L'opció tripartit, 'a priori' vetada tant pel PSC com per ERC, necessitaria del suport de Catalunya en Comú Podem per arribar a la majoria absoluta. De fet, Salvador Illa sempre ha mantingut en campanya que es presentaria a la investidura si guanyava les eleccions i aquest diumenge ha reiterat que ho farà després de la seva victòriaelectoral. Tot sembla indicar, però, que l'acord independentista sembla afavorir les opcions de Pere Aragonès d'esdevenir el president de la Generalitat.