Tres bols amb diverses espècies com canyella o pebre

Retiren del mercat una popular espècia i demanen evitar-ne el consum

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) ha llançat l'avís, que afecta la canyella en pols de la marca TRS Asia's Finest Food

Aquest estiu del 2021 està sent complex pel que fa a alertes sanitàries. Tot i no haver-hi casos greus, la precaució ha fet que s'hagin retirat diversos que sobrepassaven els límits permesos d'alguns ingredients. Un dels casos més evidents l'hem trobat amb els gelats. I és que molts d'aquests productes de marques com Nestlé o Mars han hagut de ser retirats del mercat per comptar amb uns nivells massa alts d'òxid d'etilè, un ingredient cancerigen.

L'últim cas d'un producte que s'ha hagut de retirar del mercat l'hem tingut en els darrers dies. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària  (AESAN) llançava un avís fa uns dies, que afecta directament una espècia molt utilitzada a casa nostra: la canyella. Segons l'organisme públic que depèn del Ministeri de Consum, s'ha detectat la presència de sulfits no declarats en alguns paquets de canyella en pols procedents del Regne Unit. 

El producte afectat, doncs, és un lot de canyella en pols de la marca TRS Asia's Finest Food. Aquest producte es ven en envasos de plàstic de 100 grams i amb el nom de 'Canela en polvo/ Cinnamon Powder'. En concret, el lot afectat és el 2020210, que conté una data de consum preferent fixada pel dia 30 d'agost del 2023. Per ara, es té constància que aquest producte s'ha venut a Catalunya, al País Valencià i a Madrid, tot i que s'està comprovant si també s'ha distribuït a altres comunitats autònomes. 

L'alerta enviada per l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària va destinada, prioritàriament, a les persones que són al·lèrgiques als sulfits. De fet, l'AESAN ha alertat directament que si algú d'aquest col·lectiu tingués aquesta canyella a casa seva, «s'abstinguin de consumir-lo». 

Diferent és l'avís per a les persones que no siguin al·lèrgiques a aquest ingredient. I és que l'AESAN ha explicat que la gent que no sigui al·lèrgica als sulfits, no tindrà cap mena de problema per consumir la canyella. El motiu és que la presència d'aquests sulfits no suposa cap risc per la resta de la població. 

Els sulfits que han generat aquests problemes amb la canyella en pols són additius que s'utilitzen a la indústria alimentària com a antioxidants. Això permet allargar la vida útil dels productes, però la seva utilització ha de quedar plasmada sempre en l'etiquetatge del producte en qüestió.