Públic entrant al concert de Mishima a l'Apolo, el darrer abans del nou tancament de la sala per les noves restriccions.

Les sales de concert catalanes davant les restriccions: «Abatiment absolut»

Carmen Zapata, de l'ASACC, assegura que les mesures de l'executiu «fan inviable l'activitat musical»

Les noves restriccions anti-Covid del Govern que van entrar en vigor el passat divendres han suposat un cop dur per a molts sectors, un d'ells el de les sales de concerts. Aquests espais es veuen afectats per la limitació de l'aforament al 70% i l'obligatorietat que el públic estigui assegut. En aquest sentit, prop d'una vuitantena de sales catalanes han decidit abaixar la persiana durant almenys 15 dies.

La gerent de l'Associació de Sales de Concert de Catalunya (ASACC), Carmen Zapata, ha explicat «la reducció d'aforament i les altres limitacions fan inviable l'activitat musical». Zapata ha assenyalat que la gran majoria dels associats a l'entitat han tancat portes i que només quatre o cinc sales es mantenen obertes perquè ofereixen «propostes més tranquil·les i amb el públic assegut».

Cal recordar que el mateix dijous grans sales de Barcelona com Razzmatazz i Apolo van anunciar el seu tancament durant dues setmanes. Consideren que amb un aforament del 70% i el públic assegut no és rendible. El director de l'Apolo, Alberto Guijarro, explicava que «amb els concerts asseguts, que ja vam tenir durant una època, vam veure que no era rendible ni per nosaltres, ni pels promotors, ni per als artistes; no ens funciona».

«És inviable fer música en directe»

Carmen Zapata ha comentat que durant els dies previs al tancament, després de l'anunci del Govern sobre les noves restriccions, es va instal·lar entre els empresaris de les sales «un sentiment d'abatiment absolut. Tothom estava trist, abatut, sense cap mena de seguretat sobre què passarà d'aquí a dues setmanes i s'han retornat centenars d'entrades».

En aquest sentit, la gerent de l'ASACC ha alertat que si les restriccions es prolonguen més enllà de les dues setmanes previstes, alguns festivals de sales no podran inaugurar-se en la data prevista i es cancel·laran circuits. Zapata ha afegit que «molts artistes havien dipositat la seva esperança de reprendre concerts ajornats o cancel·lats durant el 2020 i 2021 tampoc podran fer-ho a les dates previstes l'any 2022».

«Tant de bo ens equivoquem i això només duri 15 dies, ja que en les condicions actuals és inviable fer música en directe», ha conclòs.