Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas

Salut aclareix en quin moment es poden vacunar les embarassades: «Hi ha més risc»

Aquest grup passa a ser una prioritat per al Departament de Salut

Les dones embarassades han passat al primer pla de la campanya de vacunació. La secretària de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Carmen Cabezas, ha destacat aquest grup en la roda de premsa setmanal sobre el pla de vacunació. 

Un dels punts més importants ha estat el risc de contagiar-se de la Covid-19 de les dones embarassades que no estan vacunades. «Tenen 4,2 vegades més risc de contagiar-se que les vacunades. I, si es contagien, tenen 5,4 vegades més risc d'ingressar», ha assenyalat Cabezas.

Les dones no vacunades tenen 23 vegades més risc d'acabar ingressades en un hospital que les embarassades vacunades. Unes dades que, l'1 de gener, no tenien, ja que no hi havia la indicació de vacunació de gestants.

Una prioritat de Salut

Salut remarcava la prioritat de vacunar les persones de 30 anys o més, pel risc que suposava patir la Covid-19 i tenir-la greu. Ara, les dones embarassades s'han afegit a aquesta prioritat i així ho ha afirmat Cabezas expressant que «són una prioritat claríssima per Salut».

En la mateixa línia, també ha destacat que «són un grup important». Cabezas ha recordat que es poden posar la vacuna «en qualsevol moment de la gestació, així com durant l'alletament».

Rebre el vaccí, en el cas de les embarassades, «és especialment important si tenen altres factors de risc». La secretària de Salut Pública ha destacat que, amb la situació epidemiològica actual, «és essencial no patir una malaltia greu i haver d'ingressar a l'hospital».

Un 20% de les embarassades té la primera dosi de la vacuna

Un 20% de les embarassades té la primera dosi de la vacuna contra la covid-19 i un 11,75% ja té la pauta completa, segons les darreres dades del Departament de Salut.

Des del gener, ha dit Cabezas, 549 gestants han estat ingressades en un hospital després d'infectar-se pel coronavirus i 52 d'aquestes han acabat a l'UCI. No és té coneixement que hi hagi hagut defuncions.

Transmissió d'anticossos

En la roda de premsa, a més de Carmen Cabezas, també ha participat la responsable de l'ASSIR Catalunya, Cristina Martínez. Ha volgut destacar un dels fets més importants en una dona embarassada en rebre la vacunació: la transmissió d'anticossos.

«Tenim informació d'un gran nombre d'embarassades que ja estan vacunades. Hi ha una transmissió d'anticossos al fetus, això és un element molt important de protecció a la criatura després del seu naixement», ha destacat Martínez.

Una explicació que ha complementat Cabezas afegint que «la vacuna és immunògena i hi ha transmissió d'anticossos al fetus o al futur nadó. És un element molt important de protecció per a les criatures després del naixement. Per això, farem una estratègia més proactiva amb gestants», ha conclòs.