Un metge davant de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.

«No és una grip i no sabem quan arribarem al pic»: L'advertiment que ha fet Salut

La directora de CatSalut ha avisat que els centres sanitaris estan «saturats»

Arrenca la primera setmana de gener i no ho fa amb bones notícies. Tot just s'ha anunciat que la nova modalitat de coronavirus anomenada 'flurona' i que és el contagi simultani de Covid-19 i grip ja ha arribat a Catalunya.

Fa només uns dies Israel donava l'avís de la detecció d'aquesta nova modalitat d'infecció i mentre els experts advertien que no tardaria a fer acte de presència a casa nostra, des de Catalunya han confirmat l'existència dels primers casos

La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha estat qui ha fet l'anunci, tot i que ha volgut enviar un missatge de calma a la població afegint que es tracta de casos detectats en pacients «anecdòtics i lleus».

El 'flurona' arriba mentre la sisena onada de coronavirus es troba en ple auge. Amb unes dades molt preocupants a les portes de les festes de Nadal, les trobades socials amb familiars i amics de les últimes jornades han fet que la situació ara mateix sigui molt complicada.

Des del CatSalut han explicat que els centres sanitaris estan ara mateix «saturats» per la gran quantitat de contagis que hi ha —la incidència és de 1.639 casos acumulats en els últims set dies—. De fet, en la línia d'alleugerir la càrrega de feina als CAP i als hospitals, els quals cada dia augmenten els pacients ingressats per coronavirus, avui el Departament de Salut ha anunciat també un nou protocol per notificar els positius.

Nou protocol per comunicar els positius

La novetat que hi haurà és que les persones que es facin test d'antígens a casa i els surti positiu, podran comunicar-ho a les farmàcies. Des d'aquest punt s'encarregaran de fer arribar la informació al sistema de salut perquè s'inclogui a l'historial clínic de la persona. A banda de desaturar els centres sanitaris, també es vol evitar que les persones contagiades tinguin moviment, ja que la variant Òmicron és altament contagiosa.

Tot i ser més contagiosa, és cert que els símptomes semblen menys virulents. És per això que en els darrers dies ha corregut el 'mantra' que és com una grip, una afirmació que Craywinckle ha volgut desmentir, dient que no s'ha de banalitzar aquesta variant Òmicron: «No és una grip, és un patogen desconegut encara en molts àmbits».

Finalment, davant les últimes afirmacions que apuntaven que aquesta setmana podria haver-hi el pic de contagis de la sisena onada, la directora del CatSalut ha volgut especificar que «no sé si arribarem al pic en una setmana, en dues o tres. Hi ha diferents hipòtesis».