Imatge d'un centre d'atenció primària del municipi barceloní de Viladecans

Salut vol descongestionar els CAP: anuncia un nou mètode per tramitar la baixa i l'alta

A Catalunya hi ha ara mateix 123.406 baixes laborals obertes per Covid-19, una xifra «excepcional»

El Departament de Salut ha anunciat aquest dimecres que, a partir d'ara, els treballadors que rebin la baixa laboral també rebran automàticament una «alta diferida» per a set dies després. Ho ha explicat la secretaria general del Departament de Salut, Meritxell Masó, en una roda de premsa, en què ha explicat que els pacients que passats set dies encara tinguin símptomes hauran de contactar amb el CAP.

Llavors els professionals sanitaris valoraran el cas i allargaran la baixa en cas que així ho considerin. Masó ha recordat que aquelles persones que tinguin un positiu per autotest tenen quatre vies per comunicar el seu positiu: a través de la xarxa de farmàcies, contactant amb el CAP o el 061, a través del web La Meva Salut o a través del web Cita Salut.

El Departament de Salut ha explicat que a Catalunya hi ha 123.406 baixes laborals obertes per Covid-19, una xifra que Meritxell Masó ha considerat «excepcional».

Descongestionar l'atenció primària

L'objectiu d'aquesta mesura és descongestionar l'atenció primària, que aquest passat dimarts va rebre prop de 100.000 visites relacionades amb el coronavirus per segona jornada consecutiva. En aquest sentit, es vol alliberar els professionals sanitaris de tràmits administratius i facilitar les gestions dels ciutadans.

La secretària general del Departament de Salut ha assenyalat que «Catalunya està en fase 2 de mitigació i cal reservar els centres d’atenció primària per a les persones que realment necessitin aquesta atenció perquè no es trobin bé».

Insisteix en la petició que s'accepti la declaració autoresponsable per agafar la baixa

Meritxell Masó ha insistit aquest dimecres en la petició que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, per tal que s'accepti, de manera temporal, el fet poder agafar la baixa a través d'una declaració autoresponsable. En aquest sentit, la secretària general de Salut ha explicat que «tota la càrrega de les excepcionalitats és per a les comunitats autònomes i cal un acte de solidaritat, de responsabilitat i de col·laboració de l’Estat».

Sobre la qüestió, ha afegit que «demanem que es pugui fer una declaració autoresponsable, perquè agilitzaria i descarregaria molt el procediment burocràtic que tenim ara. Som en una situació excepcional i confiem en la responsabilitat dels treballadors».