Un assistent se sotmet a un test d'antígens en l'espai dedicat al cribratge massiu del festival Vida.

Salut fa marxa enrere: Nous canvis en la quarantena pels contactes de positius

Catalunya també seguirà el criteri del Ministeri de Sanitat i les persones vacunades que siguin contactes estrets no hauran de fer quarantena

Nou canvi a Catalunya en la gestió dels contactes estrets que estiguin vacunats. El Departament de Salut seguirà finalment la recomanació estatal i les persones vacunades que siguin contactes estrets d'un positiu per Covid-19 no hauran de fer quarantena. Amb aquesta decisió, Salut fa marxa enrere al pla inicial que havia anunciat fa pocs dies i seguirà els criteris marcats per l'Estat.

En un comunicat, el Departament de Salut ha assenyalat que el nou protocol estatal, que es va aprovar aquest dimarts a la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat, genera «importants dubtes sobre la seva aplicabilitat». Tot i això, ha justificat que implantaran aquest criteri per evitar  «més desconcert» entre la ciutadania i els professionals sanitaris.

Salut ha recordat en el seu comunicat que el nou protocol del Ministeri de Sanitat estipula que les persones vacunades que siguin contacte estret d'un positiu amb la variant òmicron ja no han de fer quarantena, però sí que hauran de «limitar les seves activitats a les essencials tot reduint al màxim les seves interaccions socials».

El Departament que dirigeix Josep Maria Argimon ha manifestat també que aquest canvi «difereix» del criteri científic exposat anteriorment per la mateixa Comissió de Salut Pública, així com l'opinió de l'Agència de Salut Pública i les recomanacions del Comitè Científic Assessor de la Covid-19.

Salut vol saber els criteris científics que han motivat el canvi

El Departament de Salut considera que aquest nou criteri genera «importants dubtes sobre la seva aplicabilitat», especialment en relació amb aquelles persones que siguin contactes estrets i que treballen en sectors amb una important interacció social, com el comerç, el turisme, la docència o l'atenció al públic.

Davant aquesta situació, Salut ha demanat a la Comissió de Salut Pública que exposi els criteris científics que han motivat aquest canvi. En aquest sentit, cal recordar que el passat divendres el Departament va anunciar que tots els contactes estrets de positius haurien de fer quarantena a partir d'aquesta setmana encara que estiguessin vacunats.

Finalment, aquest dimarts, la Comissió de Salut Pública va acordar per majoria que els contactes estrets de positius de Covid-19 no hauran de fer quarantena si tenen la pauta completa de vacunació.