Un assistent se sotmet a un test d'antígens en l'espai dedicat al cribratge massiu del festival Vida.

Salut assenyala que els dos casos en estudi podrien ser de la variant Òmicron

Es podrà «confirmar al 100%» aquest divendres | Madrid registra el segon cas de la nova variant

És qüestió d'hores que la variant Òmicron de la covid-19 sigui la predominant arreu del món. Després de confirmar-se el primer cas a Espanya, detectat d'un viatger que va arribar a l'aeroport de Barajas, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon alertava de dos possibles casos a Catalunya

Es tracta de dues persones que havien donat a l'aeroport del Prat i arribaven de Sud-àfrica, prèvia aturada a Alemanya. El conseller explicava que s'havia iniciat una seqüenciació dels positius i els resultats es coneixerien aquest dimarts. 

Finalment no ha estat així. El Departament de Salut informa que no pot «confirmar al 100% que els dos positius provinents de Sud-àfrica hagin estat infectats amb la variant Òmicron.

No es confirma, però podrien ser-ho

El conseller Josep Maria Argimon assenyalava que aquest dimarts se sabria si la nova variant de la covid havia arribat a Catalunya. Uns fets que no s'han pogut esclarir i ara el departament matisa que els informes definitius podrien arribar divendres, quan està previst que acabi la seqüenciació. 

Els dos viatgers, detectats com a positius en un control realitzat a l'aeroport del Prat en arribar d'un vol d'Alemanya, mentrestant, han de complir el corresponent aïllament, recorda Salut.

Tot i no confirmar-ho al cent per cent que es tracti de la nova variant, deixen en l'aire que ho puguin ser. Des del Departament de Salut s'assenyala que els resultats inicials apunten que podrien ser-ho. 

D'aquesta manera, tot apunta que aquests dos viatgers arribats del sud del continent africà puguin ser els primers contagis a Catalunya de la nova variant de la covid-19.

El mateix Argimon, sobre aquest tipus de coronavirus, destacava que encara no hi ha evidències «fefaents» que sigui «més transmissible» que les anteriors tipologies conegudes. Com a mesures de preparació davant l'escenari incert actual, el conseller també va aprofitar per receptar paciència, més cribratges i ús de la mascareta.
 

Segon cas d'Òmicron a Madrid

La Comunitat de Madrid ha confirmat la detecció d'un segon cas de contagi amb la variant òmicron de covid a Madrid. Segons fonts de la Comunitat, es tracta d'una dona de 61 anys que va arribar a Barajas aquest dilluns a la nit procedent de Sud-Àfrica via Àmsterdam. Estava vacunada amb dues dosis d'AstraZeneca, és asimptomàtica i es troba aïllada amb seguiment.