Professionals sanitaris atenent un pacient amb covid-19 en una UCI de l'Hospital del Mar, en la pandèmia de coronavirus

Salut no ho veu clar: les dades previstes pel 23 de novembre no permetran la desescalada

El secretari general de Salut també assegura que treballaran amb els sectors afectats per «mantenir-los oberts»

El Departament de Salut estima tenir al voltant de 400 llits d'UCI amb pacients covid el 23 novembre i 2.000 ingressats. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha reconegut que són xifres per sobre de les marcades com a objectiu per a iniciar la desescalada —uns 300 llits d'UCI— i ha defensat que la pròrroga de les restriccions ha de permetre «aproximar-se tot el que es pugui». «No arribarem, per això és tan important la fase posterior», ha dit.

En aquest sentit, ha considerat que el pla de desescalada de mesures haurà de ser una «obra d'orfebreria». En la seva elaboració comptaran amb els sectors afectats amb l'objectiu de no només reobrir «progressivament» sinó «mantenir-los oberts» en una situació de pandèmia «que no canviarà».

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Més de 128.000 treballadors afectats per les restriccions per prevenir el coronavirus

Mentre arriba l’esperada desescalada, diversos sectors com l’hostaleria, el comerç o l’esport s’han vist seriosament afectats per les restriccions contra la Covid-19. En total, Catalunya suma més de 128.400 treballadors afectats per Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per les restriccions per combatre la segona onada de contagis de coronavirus. Així ho ha afirmat el secretari general de Treball del Govern, Josep Ginesta, en una intervenció al III Congrés de Dret Laboral.

Des del 16 d'octubre i fins aquest dijous, el Departament de Treball ha registrat 18.773 expedients que suspenen o redueixen la feina de 128.458 persones a Catalunya. Tot i que el volum diari d'entrada d'expedients és el mateix que es rebia en un any, Ginesta ha afirmat que la tramitació es porta «molt, molt» al dia.

315.000 persones han estat afectades per la crisi sanitària

Segons ha explicat, la conselleria ja ha resolt prop del 70% dels expedients presentats des de mitjans d'octubre i espera resoldre'n un 15% més en els pròxims dies. La resta d'ERTO es troben en «fase de comunicació».

En total, el Departament calcula que hi ha 315.000 persones afectades per la crisi sanitària, és a dir, que han perdut la feina o estan inclosos en un expedient temporal.

El secretari general ha aprofitat la seva intervenció per fer una crida perquè els professionals recordin als seus clients que «tenen el mandat de limitar la mobilitat dels treballadors» amb tots els mecanismes que tinguin al seu abast, inclòs el teletreball.