Un carrer ple de gent amb mascareta

Les peticions de Salut al govern espanyol per la pandèmia: mascaretes i quarantenes

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i el conseller de Salut, Josep M. Argimon, han explicat que s'exposaran al Consell Interterritorial

La sisena onada s'està quedant sense empenta i es dirigeix cap a un panorama diferent de la pandèmia. Aquesta setmana ja s'ha anunciat que la corba s'ha doblegat i s'havia arribat al pic d'aquesta onada. Tot això, acompanyat de l'eliminació de restriccions, com la reobertura de l'oci nocturn sense limitacions ni restriccions.

En aquest sentit, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, han explicat algunes de les peticions que es faran al Consell Interterritorial d'aquest dimecres.

Flexibilitzar les quarantenes dels contactes estrets

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, demanarà al Consell Interterritorial d'aquest dimecres revisar les quarantenes dels contactes. El Govern va anunciar aquest dimarts la intenció d'eliminar-les de les escoles abans que acabi el febrer i, tot i que confia que la decisió sigui estatal, assegura que té les competències per fer-ho.

Cabezas ha explicat que també han demanat revisar-les a nivell comunitari i, tot i que no tenen una proposta concreta, diu que hi ha diverses opcions segons l'experiència d'altres països, per exemple escurçar-les o mantenir-les només en alguns casos.

Salut també vol flexibilitzar altres mesures i destaca que el 86,6% de la població té algun tipus d'immunitat, entre persones vacunades i/o contagiades.

Una dona amb mascareta en un balcó
Salut demana canvis a les quarantenes | EP

En la roda de premsa d'aquest dimecres, Cabezas ha destacat que el que plantegen al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut és estudiar la possible flexibilització d'altres mesures de la covid-19 més enllà de les quarantenes.

Sobre com voldria que quedessin les quarantenes, la secretària de Salut Pública ha explicat que no té un «apriorisme» però que veu necessari revisar-les ara tenint en compte que la situació de la pandèmia és diferent a la d'anteriors onades.

Cabezas ha recordat que a nivell internacional es recomana mantenir les quarantenes i, sobretot, els aïllaments de les persones positives, però que alguns països han optat per escurçar-les, entre altres possibilitats.  

Segons dades presentades per Salut aquest dimecres, el 86,6% de la població té algun tipus d'immunitat davant del virus (6.755.203 persones) S'han comptabilitzat 2.042.113 casos des de l'inici de la pandèmia —el tall correspon a fa uns dies— i més de la meitat, 1.140.547, han estat des de l'entrada de la variant òmicron.

La retirada de la mascareta al carrer

Salut demanarà a la reunió del Consell Interterritorial de Sanitat d'aquest dimecres que es retiri la mascareta en exteriors. El conseller Josep Maria Argimon creu que la mesura, ara com ara, no «té massa sentit» i creu que el ministeri serà «receptiu».

En una visita a l'hospital de Figueres, Argimon també ha dit que són partidaris de tornar a un decret com el que hi havia al maig on s'establia que només calia dur la mascareta al carrer si no es podia garantir la distància de seguretat.