Un infermer fent un test covid

L'advertència de Salut per la covid-19: «No hi aneu»

El departament demana no anar al CAP als positius per test d'antígens | L'executiu recomana contactar telemàticament

Les dades epidemiològiques han anat a la baixa en conseqüència dels dos dies de les fetes, el de Nadal i Sant Esteve. Tot i això, la variant Òmicron, causant de la sisena onada, està marcant unes xifres sense precedents. 

Les festes de Nadal han estat restringides per les mesures aplicades pel Govern català. Una de les mesures escollides pels catalans, però, ha estat fer-se una prova d'antígens per reunir-se de manera segura amb la família i amistats.

Ara bé, el Departament de Salut ha fet una crida urgent i recomanació davant l'allau d'aquestes proves ràpides. I és que han sortit diversos positius amb aquesta fórmula i molts d'ells s'han desplaçat al centre de salut més proper. Una pràctica que no ha estat del gust de la conselleria encapçalada per Josep Maria Argimon. 

Salut demana no anar al CAP als positius

El Departament de Salut ha fet una advertència dirigida a un sector de la població: els positius de covid-19 per test d'antígens. A tots ells ha recomanat que no vagin al Centre d'Atenció Primària (CAP).

La recomanació s'ha fet en un context d'escalada de les infeccions i d'augment de la pressió assistencial al primer nivell de la xarxa sanitària.  Si el test és positiu, la recomanació del Salut és aïllar-se 10 dies al domicili, sense que calgui repetir la prova al CAP.

Són indicacions, subratlla Salut, del procediment d'actuació enfront casos d'infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2 en fase II de mitigació. També indica que si no hi ha símptomes o són lleus o no cal la baixa, es pot contactar telemàticament amb el CAP per comunicar el positiu i que s'inclogui a la història clínica de l'afectat.

El protocol del qual informa del Departament de Salut estableix que la persona afectada rebrà un missatge a través de telefonia mòbil en què podrà reportar els contactes estrets. En cas que calgui la baixa, la recomanació és, igualment, contactar de forma telemàtica amb el CAP o per via telefònica.

Si els símptomes empitjoren o la persona es troba malament, llavors sí que es recomana anar al CAP o trucar al 112.