Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya

Salut explica com serà el Nadal a Catalunya i porta bones notícies

Els professionals sanitaris podrien rebre la tercera dosi aviat

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha afirmat que els casos de covid patiran un «cert increment» en les pròximes setmanes. No obstant això, ha assegurat que actualment la incidència és bastant baixa i que la repercussió assistencial està molt controlada.

La tardor i l'hivern, l'època crítica pels virus respiratoris

Cabezas ha explicat a RAC1 que la previsió és que Nadal sigui «bastant normalitzat», tot i que arribem a una època on caldrà estar atents a partir de les setmanes vinents i segurament fins al mes de març.

La secretària de Salut ha declarat que els preocupa l'arribada del fred, ja que el SARS-CoV-2 està adquirint ja estacionalitat i tant la tardor com l'hivern són èpoques típiques dels virus respiratoris.

La tercera dosi, cada vegada més a prop

Per altra banda, Cabezas ha afirmat que s'està duent a terme un estudi en l'àmbit estatal sobre l'estratègia de les terceres dosis i ha apuntat que es podria seguir el mateix patró que amb les primeres. D'aquesta manera, els professionals sanitaris tornarien a convertir-se en un dels propers grups prioritzats.

La importància de la vacuna

La secretària ha valorat positivament l'ús dels tests diagnòstics de Catalunya, que tenen la capacitat de detectar casos positius amb molt pocs símptomes. A més, Cabezas ha assegurat que gràcies al procés de vacunació s'està permetent portar una vida «força normalitzada», a més de disminuir de manera dràstica la probabilitat d'acabar hospitalitzat en comparació amb les persones que no han rebut el vaccí.

18 casos de delta plus entre setembre i octubre

Salut ha detectat entre aquests dos mesos un total de 18 casos de la nova variant delta plus, i Cabezas ha afirmat que representen un «nombre petit» del total seqüenciat, i per això no substituirà a la delta originària.

Pel que fa a les futures mesures de protecció, la secretària ha explicat que la mascareta continuarà sent obligatòria en espais interiors durant l'hivern. I, sobre la possibilitat d'expandir el certificat covid a sectors com la restauració, Cabezas assegura que no es pot descartar l'opció.

De totes maneres, el comitè assessor es troba actualment elaborant un informe sobre les mesures necessàries per conviure amb el virus.