Primer pla de la mà d'un sanitari subjectant un vial d'AstraZeneca

Salut anuncia novetats per als vacunats i els contactes estrets de contagiats de covid

El Departament preveu arribar als 500 crítics a finals d'any | Obrirà «progressivament» la dosi de reforç a altres edats | Deixaran de fer proves a tots els contactes

La pandèmia no s'atura a Catalunya i, amb les festes de Nadal ben a prop, ja s'estudien noves mesures per evitar contagis. En les últimes hores, el departament de Salut ha declarat nous ingressats als hospitals per covid-19 a Catalunya. 

Una de les novetats que ha presentat la conselleria és la tercera dosi de la vacuna contra la covid a tots els vacunats amb AstraZeneca. Aquells que van rebre les dues dosis d'aquest vaccí, ja poden demanar cita a partir d'aquest dilluns.

La major part dels que va rebre aquesta vacuna eren persones a partir de 60 anys. Tot i això, hi ha unes 200.000 de col·lectius essencials, com docents o cossos policials, que també la van rebre. 

Davant de l'augment de casos, Salut preveu continuar obrint grups de vacunació «progressivament». Una actuació que es farà a partir d'aquesta setmana, començant pels que tenen 59 anys i anar baixant. 

Sense proves als contactes estrets

En les últimes hores, el departament de Salut ha declarat 4.082 nous casos confirmats per PCR o TA. Una xifra que eleva el total des de l'inici de la pandèmia fins als 1.037.782 casos. A més, també s'ha notificat una mort i el global des de l'inici de la pandèmia és de 24.306.ç

En conseqüència de l'esclat de casos en les últimes dates, s'ha posat en marxa la segona fase del pla de mitigació

Segons ha informat el departament, aquesta preveu, entre altres mesures, deixar de fer proves a tots els contactes estrets d'un positiu per covid-19. Tot i no fer-se una prova on es diagnostiqui ser contagiat o no per la covid, tots hauran de fer quarantena, estiguin o no vacunats, a partir d'aquest dijous.

La previsió de crítics a les UCI

Les Unitats de Cures Intensives (UCI) es van omplint a poc a poc de pacients en estat crític a causa de la covid. En les últimes hores, el departament de Salut ha anunciat que hi havia tres crítics més a les UCI, on n'hi ha un total de 310 ingressats. A més, els hospitals han sumat 136 ingressats més per coronavirus a Catalunya, amb un total de 1.280.

A punt d'entrar de ple a les festes de Nadal, es vol ser previsor i intentar disminuir al màxim els contagis. Tot i això, el departament de Salut té una previsió pel que fa a les UCI d'aquí a finals d'any. 

Segons han indicat, la previsió és arribar als 500 crítics a les Unitats de Cures Intensives a finals d'any.