Imatge de recurs d'un restaurant

El sector de la restauració, resignat amb les restriccions: «Tenim por del tancament»

Els negocis pateixen cancel·lacions de reserves i han hagut de reorganitzar el servei a causa de la limitació d'aforament

Les noves restriccions decretades pel Govern i que han entrat en vigor aquest divendres afecten de manera important el sector de la restauració, limitant l'aforament en interiors al 50%, amb un topall màxim de deu comensals per taula. En aquest sentit, els bars i restaurants ho han entomat amb «resignació i preocupació».

En aquest sentit, Alejandro Villa, propietari del restaurant La Villa de Sants de Barcelona, ha assegurat que «tenim por del tancament». Villa ha recordat que els mesos de Nadal són dels més importants de l'any i a l'increment de la incidència de la pandèmia de les darreres setmanes s'hi han sumat ara les noves restriccions.

Diferents negocis consultats ja han patit cancel·lacions destacades i tenen dubtes sobre els possibles ajuts anunciats pel Govern per compensar les pèrdues. El propietari del restaurant Cabañeros, Xavi Calderón, creu que «no arribarà res, perquè no hi ha diners per a tots».

Solucions per reorganitzar els serveis davant la restricció d'aforament

Les restriccions del Govern van agafar amb el peu canviat la majoria dels empresaris del sector de la restauració. «Ens vam quedar una mica en xoc, perquè ens van avisar quan ho teníem tot preparat», comenta la copropietària de la Masia del Rocxi de Barcelona, Daiana Salas, una de les múltiples empresàries que ha hagut de buscar solucions a correcuita davant l'anunci del Govern.

Salas explica que tenien prevista que el restaurant estigués «tot ple» per aquestes dates. Davant la reducció d'aforament «hem decidit fer dos torns» per poder atendre totes les reserves, comenta. Malgrat tot, aquests canvis obligaran els clients a venir a hores determinades, una solució que «algunes persones no entenen».

En una situació semblant s'ha trobat el restaurant La Villa de Sants. En aquest sentit, Alejandro Villa també recorda que «les reserves s'han reduït un 30%; la gent té por per estar en un espai tancat o per les distàncies de seguretat».

El sector, molt preocupat pel futur

L'aplicació de les noves restriccions en plenes festes de Nadal ha portat preocupació al sector, ja que són unes dates en què s'incrementa el volum de clients. «Octubre i novembre són mesos molt fluixos, perquè la gent torna de vacances, els nens ja van a l'escola; per Nadal es tornen a omplir els restaurants», destaca Villa.

Per la seva banda, el propietari del restaurant Cabañeros, Xavi Calderón, també s'ha mostrat preocupat, assegurant que «és com l'any passat; les informacions del Govern fan que la gent s'espanti i comenci a anul·lar reserves».

Els empresaris del sector també estan preocupats pels desajustos de personal, ja que «ara ens sobra gent per treballar, què fem? Els acomiadem? Això no podem fer-ho gratis», explica Villa. El restaurador ha demanat, a més, agilitat en l'arribada dels ajuts.