Pla general dels presos independentistes després de sortir de la presó Lledoners, el juny del 2021

El Suprem rebutja els recursos de PP, Vox i Cs contra l'indult als líders del 'procés'

L'alt tribunal ha estimat la petició de l'Advocacia de l'Estat que negava la legitimació dels demandants

El Tribunal Suprem ha decidit sobre els recursos presentats contra els indults concedits pel govern espanyol als polítics independentistes condemnats per la causa de l'1-O. En aquest sentit, l'alt tribunal ha decidit rebutjar els recursos que havien presentat PP, Vox i Cs contra la mesura de gràcia per «manca de legitimació activa». Amb aquesta decisió, el Suprem ha estimat les al·legacions de l'Advocacia de l'Estat.

La secció cinquena de la sala contenciosa-administrativa ha decidit per majoria estimar les al·legacions prèvies formulades per l'Advocacia de l'Estat i conclou que «en tots i cadascun dels recursos interposats» hi ha «manca de legitimació activa». Així, el Suprem tanca la porta als requeriments del Partit Popular, a Vox, així com al dels dirigents de Cs Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa i José María Espejo-Saavedra.

L'alt tribunal també rebutja els recursos que van presentar diputats i exdiputats a títol personal

El Suprem també ha rebutjat els recursos que a títol personal van presentar els diputats i exdiputats del PPC Alejandro Fernández, Santiago Rodríguez, Andrea Levy, Juan Bautista Milian i Lorena Roldán, així com el de l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. Tampoc s'han estimat les peticions que van fer l'associació Pro Patrimonium Sijena y Jerusalén i de Convivència Cívica Catalana.

Segons ha precisat la Sala, el contingut íntegre de les resolucions es coneixerà en els pròxims dies. Cal destacar que contra aquesta decisió hi ha la possibilitat de presentar recurs de súplica, segons han explicat fonts jurídiques.

L'indult va arribar el passat mes de juny

Cal recordar que el passat mes de juny, el govern espanyol va decidir atorgar l'indult als nou líders independentistes condemnats amb penes de presó durant el judici del 'procés'. Concretament van ser Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que van estar més de tres anys entre reixes.

La mesura no va agradar gens els partits constitucionalistes, que van posar el crit al cel, acusant Pedro Sánchez de pagar amb els indults el pacte amb d'investidura i pressupostos amb ERC. Així mateix, PP, Vox i Cs van presentar mocions contra la mesura de gràcies en diverses institucions i, fins i tot, Inés Arrimadas va animar el PP a presentar una moció de censura.