Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Agents dels Mossos d'Esquadra fent control de trànsit en un carretera

Primera multa anul·lada a Catalunya per saltar-se l'estat d'alarma

Un jutjat de Barcelona ha suspès cautelarment una multa per incomplir l'estat d'alarma després de ser anul·lat pel Tribunal Constitucional

Aquest dilluns, 26 de juliol, el jutjat contenciós número 17 de Barcelona ha suspès de manera cautelar una multa que es va imposar durant l'estat d'alarma. La sanció la va implementar l'Ajuntament de Barcelona a una dona que s'havia saltat les restriccions.

La infracció de la senyora va consistir a saltar-se les normes de mobilitat anti Covid-19 que hi havia a la capital catalana durant el primer estat d'alarma. De fet, el jutge ha aclarit a Europa Press que la petició d'anul·lació està «absolutament indocumentada i té una manca de fonamentació, per tant, en una situació normal hauria de ser desestimada».

Malgrat això, el jutjat contenciós-administratiu de Barcelona ha rebutjat la multa que l'Ajuntament de Barcelona va aplicar. Així ho explica l'Oficina de Comunicació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El magistrat ha considerat que en un cas normal no hi hauria prou justificació per eliminar la sanció. No obstant això, el Tribunal Constitucional (TC) va sentenciar l'anul·lació del primer confinament domiciliari.

Així doncs, el jutge ha suspès la multa cautelarment. Aquesta ha estat la primera sanció anul·lada a Catalunya que s'empara amb la sentència que va resoldre el TC.

El Tribunal Constitucional va decidir amb 6 vots a favor i 5 en contra

La sentència del Tribunal Constitucional va arribar el 14 de juliol d'aquest any 2021. En ella s'estima parcialment el recurs de VOX que argumentava que l'estat d'alarma del mes de març de 2020 era inconstitucional.

No obstant això, no es va donar suport a tot el text del partit d'extrema dreta. El document preveia que el tancament de negocis fos, entra d'altres, una mesura anticonstitucional. El TC només va considerar inconstitucionals la limitació del dret a reunió i el confinament domiciliari, això evitava que l'estat espanyol pagués milers d'indemnitzacions.

Tot i això la sentència es va aprovar amb el suport de 6 vots i 5 en contra. La sentència va veure la llum després de setmanes de debat. El vot que va fer decantar la balança va ser el d'Encarnación Roca.

El document de VOX va ser estimat perquè segons el TC, el govern espanyol hauria d'haver aplicat l'estat d'excepció i no el d'alarma. Malgrat això, l'estimació va ser parcial perquè no totes les restriccions que es van implementar, segons el TC, van ser inconstitucionals.