Un vehicle posant combustible en una benzinera

La diferència de preu entre les benzineres automàtiques i les tradicionals a Catalunya

Tarragona, la demarcació amb la diferència més gran amb 21 cèntims | A Barcelona, Lleida i Girona hi ha una diferència de 16 cèntims | En canvi, Catalunya és la comunitat amb millors preus de gasoil de l'Estat, amb 1,18 euros per litre

El preu de la benzina canvia constantment i cada dia marca un preu ben diferent de l'anterior. Sigui més elevat o més baix, però no és el mateix. Ara, segons l'Associació Nacional d'Estacions de Servei Automàtiques (AESAE), també hi ha una altra diferència en el preu i és segons el tipus de benzinera que escollim. 

Segons indica l'associació, el preu també varia segons si la benzinera és automàtica, on l'usuari es posa el combustible i paga. I les estacions tradicionals, on comptem amb diversos empleats que et posen el carburant i cobren el servei que han fet. 

L'AESAE atribueix les diferències de preus entre aquestes dues classes de benzineres a la presència de competència a les estacions tradicionals. A això, hi sumen «l'efecte disruptiu» de les estacions automàtiques, amb una estructura de costos més eficients. 

«En el cas de Catalunya, on la presència de benzineres automàtiques supera el 20%, trobem que la diferència és dues vegades la mitjana estatal», explica el president d'AESAE, Manuel Jiménez Perona.

Aquest tipus d'estacions suposen el 12,5% del mercat arreu de l'Estat. Així mateix, gràcies a la «pressió competitiva», contribueixen a ajudar a abaixar el preu. Tot i això, l'associació ha denunciat «traves invisibles» per part dels organismes locals, especialment ajuntaments, per a la seva implantació.

Tarragona, la demarcació amb més diferència de preu

La demarcació de l'Estat espanyol on hi ha més diferència de preu entre les benzineres automàtiques i les tradicionals és Tarragona. Segons explica l'Associació Nacional d'Estacions de Servei Automàtiques, els consumidors d'aquest territori es poden estalviar 21 cèntims per litre en funció de l'estació que escullin.

Seguint les comarques de Tarragona es troba Biscaia, on hi ha una diferència de 18 cèntims; Osca, amb 17 cèntims; i Barcelona, Girona i Lleida, amb 16 cèntims. De mitjana a l'Estat, la diferència és de 12 cèntims. 

Per altra banda, el preu mitjà s'ha situat en 1,425 euros per litre de benzina 95 i 1,267 euros per litre de gasoil. La comunitat amb millors preus de benzina 95 és Múrcia, amb 1,395 euros, mentre que Catalunya és la més competitiva en gasoil d'automoció, amb 1,18 euros.