Gran pla general del Portal de l'Àngel de Barcelona, ple de gent fent compres en plena campanya de Nadal

Torna el toc de queda a Catalunya, el límit de 10 persones i més restriccions

El Govern tanca l'oci nocturn i limita els aforaments en bars i restaurants, comerç, cultura i esport federat

Noves restriccions a Catalunya per contenir la sisena onada de la pandèmia del coronavirus, que en els darrers dies s'ha desbordat amb la variant òmicron. El Govern ha anunciat aquest dilluns, a les portes de Nadal, que es recupera el toc de queda a Catalunya i que les trobades seran d'un màxim de 10 persones. Així mateix, també es tancarà l'oci nocturn i es limitarà l'aforament de la restauració, el comerç, la cultura, l'esport federat i els gimnasos.

El toc de queda s'aplicarà entre la 1 i les 6 de la matinada, mentre que els interiors de bars i restaurants hauran de reduir el seu aforament al 50%. En exteriors, a les terrasses, es mantindrà al 100%. El comerç, la cultura i l'esport federat tindran una limitació d'aforament al 70%. El Govern també recomana el teletreball pel 100% dels treballadors públics i un incrementen en la vacunació.

En aquest sentit, aquestes mesures requeriran l'aval de la justícia, concretament del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Si es rep el vistiplau, el Govern preveu que les mesures entrin en vigor la matinada de dijous a divendres. La previsió és que les mesures tinguin una durada de 15 dies, tot i que no es descarta que s'hagin de prorrogar.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que no hi haurà restriccions en l'activitat escolar —casals de Nadal—, les universitats ni les cavalcades de Reis.

«És necessari i urgent reduir la interacció social»

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha dit que «no volem crear un escenari alarmista, però és necessari i urgent reduir la interacció social». Plaja ha afegit que «la tercera dosi no serà suficient per contenir» aquesta sisena onada. La portaveu també ha afegit que hi haurà ajudes per als sectors afectats, tot demanant l'arribada dels Fons Covid.

Per la seva banda, el conseller de Salut ha dit que les mesures s'apliquen perquè en l'última setmana s'han doblat els positius i «és necessari aturar» com sigui aquesta progressió. Argimon ha assenyalat que «amb les dades que tenim avui probablement arribarem als 12.000 contagis. Això tindrà un impacte a l'atenció primària i necessitem rebaixar aquestes taxes d'infecció».