Gran pla general del Portal de l'Àngel de Barcelona, ple de gent fent compres en plena campanya de Nadal

Els epidemiòlegs assenyalen la mesura per tenir un Nadal «calmat» a Catalunya

Antoni Trilla creu que aplicar el certificat covid en espais tancats no essencials pot ajudar

Les dades de la covid les últimes setmanes a Catalunya han anat en augment. La situació no és d'un gran risc, però comença a preocupar l'augment dels ingressos hospitalaris catalans.

Ara bé, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat aquest dissabte una possible solució per tenir un Nadal «més calmat». L'epidemiòleg ha explicat que l'aplicació del certificat covid en espais tancats no essencials pot ajudar a reduir el risc de contagi en situacions de risc «més alt». 

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Trilla ha admès que demanar el certificat per accedir en alguns espais, com ara la restauració, no garanteix no contagiar-se, però sí «redueix les possibilitats».

Trilla creu que la situació a Catalunya, on els contagis estan pujant, és «preocupant» però «més moderada» que en altres llocs d'Europa, com Àustria, pels índexs de vacunació.

L'aplicació del certificat covid

Antoni Trilla forma part del consell assessor del Govern català. L'epidemiòleg ha explicat que entre els experts es considera que el certificat pot ajudar a reduir els contagis. Això influeix sobretot en situacions amb el risc més alt, que són «espais tancats, amb molta gent, amb temps i sense mascareta».

El certificat digital covid, actualment a Catalunya, només es demana per entrar als locals d'oci nocturn. El Govern podria decidir la setmana que ve si amplia o no l'ús d'aquest certificat i en quins àmbits. 

Trilla ha constatat que aquesta mesura permet reduir els contagis, però ha descartat aplicar-la en serveis essencials com el transport públic. Una mesura que, segons l'epidemiòleg, pot ajudar a situar Catalunya davant d'un Nadal «més calmat». Tot i que ha remarcat que això no vol dir que «el dia abans de Nadal s'aixequin totes les restriccions».

Àustria ha decidit que confinarà tota la població a partir de dilluns durant 10 dies i amb un termini màxim de 20. Després d'això, Trilla ha constat que el virus està circulant a Europa perquè les vacunes són un «escut protector» contra els casos greus, però no tenen prou efectivitat per tallar els contagis.

Tot i això, creu que els índexs de vacunació que hi ha a Catalunya permetrà «navegar relativament dins d'aquesta onada» i confia que el sistema hospitalari «aguanti bé».

En tot cas, ha advertit que el que està passant al nord d'Europa pot ser un «avís a navegants», tot i que l'aplicació de mesures com estendre el certificat covid en altres activitats pot aconseguir «esquivar la pujada».