Una mà subjectant un vial de la vacuna de Janssen contra la covid-19.

Els vacunats amb Janssen rebran una dosi de reforç: quan i quin vaccí s'administrarà

Es prioritzaran els grups que marca l'Estratègia Nacional de Vacunació

Més de dos milions de persones rebran una dosi de reforç. En aquest cas, però, no serà una tercera dosi, ja que anirà destinada a les persones que se'ls va administrar la monodosi de Janssen.

La gent que va rebre el vaccí de Johnson&Johnson arreu de l'Estat s'haurà de posar una dosi de reforç. Això serà a partir del 15 de novembre, després que la Comissió de Salut Pública ho hagi aprovat aquest dimarts.

En aquest sentit, se'ls posarà un vaccí d'ARN missatger, és a dir, de Pfizer/BioNTech o Moderna. Aquesta segona dosi s'administrarà almenys tres mesos després de l'administració de la primera. A Catalunya, en total han rebut el vaccí de Janssen 377.000 persones

El govern estatal també ha informat que les Comunitats Autònomes començaran a inocular-la a partir de mitjan novembre prioritzant els grups que marca l'Estratègia Nacional de Vacunació.

No tenia l'eficàcia d'altres vacunes

Durant el mes de juny, un grup d'experts van fer anàlisis a un grup de persones d'entre 50 i 59 anys. En aquesta investigació es va detectar una falta d'eficàcia en la vacuna de Janssen.

En concret, en el cas de la protecció davant l'hospitalització, la protecció de tots els vaccins era superior al 95%, menys en la de Janssen, que arribava al 86%.

En el cas de la protecció davant la infecció i la infecció asimptomàtica, succeïa un fet similar. Janssen tenia un 64 i un 56% en cada cas. Mentre Moderna era la més efectiva (87% i 89%) i Pfizer (77% i 78%). AstraZeneca estava al 68% en tots dos casos.

La tercera dosi a Catalunya

Aquest 25 d'octubre Catalunya ha començat a administrar la tercera dosi de la covid-19. Una punxada de reforç adreçada als majors de 70 anys i que ha coincidit amb l'inici de la campanya de la vacunació de la grip. A les persones que viuen en residències, ja s'administra.

A més dels majors de 70 anys, també es posarà el vaccí de reforç als col·lectius considerats de risc: persones amb un trasplantament, immunodeprimits, amb síndrome de Down majors de 40 anys i pacients oncològics.

En aquest sentit, es posarà la vacuna a tots aquells que faci sis mesos que s'han posat l'última dosi. Un cop acabat el procés amb els majors de 70 anys, està previst continuar amb els majors de 65.

En les últimes dades del Departament de Salut publicades, a Catalunya ja han rebut la dosi de reforç de Pfizer o Moderna, 90.693 persones.