Els experts adverteixen de la urgència de la vacunació per evitar que les persones més vulnerables arribin als hospitals.

Asseguren que les vacunes han evitat més de 2.500 morts per Covid a Catalunya

Així ho afirma el BIOCOMSC de la Universitat Politècnica de Catalunya

La campanya de vacunació contra la Covid-19 continua en marxa a Catalunya. El 64,5% dels catalans ja tenen una primera dosi, mentre que un 57,6% ja té la pauta completa. Tot plegat, en plena lluita contra la cinquena onada de la pandèmia.

Aquesta cinquena onada està sent una de les més complicades, sobretot per culpa de la variant Delta, que ha fet disparar els contagis. La vacuna, però, ha evitat que molts d'aquests contagis hagi acabat repercutint amb un augment dràstic de les defuncions per Covid-19.

Un exemple de l'efectivitat de les vacunes el trobem a les UCI. Des del Departament de Salut ja van explicar que 3 de cada 4 ingressats amb patologies greus, eren persones que no havien rebut el vaccí. Tot i això, no sabem ben bé quantes morts han evitat les vacunes. Ara, però, des del BIOCOMSC de la Universitat Politècnica de Catalunya han posat una xifra a aquest dubte: 2.500.

Les vacunes haurien evitat 2.500 morts per Covid-19 a Catalunya

Segons el BIOCOMSC, les vacunes han evitat més de 2.500 morts per Covid-19 a Catalunya. Ras i curt. Clara Prats, que forma part del grup d'aquest grup de recerca, ho ha explicat d'aquesta manera als micròfons del programa 'Via Lliure' de RAC1. «Ara hi ha 30 morts diaris, però sense vacunes n'hi hauria 200», ha afirmat.

D'aqusta manera, Catalunya tindria set vegades més morts cada dia sense les vacunes. I parlant d'hospitals, hi hauria 1.200 persones més a l'UCI. Aquesta és una xifra que s'acostaria a la de la primera onada, que va ser d'aproximadament 1.500.

Segons Prats, les vacunes també han evitat l'ocupació de les UCI de 26.000 dies, mentre que a les plantes serien 128.000 dies d'hospitalitzacions.

Defensen allargar les restriccions

D'altra banda, la investigadora del BIOCOSMC ha defensat el toc de queda i el tancament de l'oci nocturn «unes setmanes més». Segons Prats, s'esta anant «en bona direcció», ja que «estem doblegant la corba hospitalària i estem a prop de passar el pic de les UCI».